Η εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εν όψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του εν όψει τη σημερινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.
«Το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, στον προϋπολογισμό για το πρώτο τετράμηνο η υποχώρηση του ελλείμματος ξεπερνά το 40%», δήλωσε κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα μέτρα έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην ώρα τους.
Όπως είπε, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να παραμείνει μακριά από τις χρηματοοικονομικές αγορές έως το τέλος του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. «Δεν αναμένουμε να συμβεί αυτό, θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές νωρίτερα», επισήμανε ο υπουργός.
Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερο από αρκετά για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση «ελαφρά πάνω από 8% στο τέλος αυτής της χρονιάς».
«Η αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και αυτά είναι καλά νέα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι η συζήτηση που είχαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχετικά με την οριστικοποίησή του, «πέρα από την Ελλάδα, θα είναι πολύ χρήσιμη διότι θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό από τις αγορές ότι υπάρχει σαφής προθυμία και δέσμευση... να βοηθηθούν αυτές οι χώρες που έχουν ανάγκη, φθάνει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».
Τον Ιούλιο η πρώτη αξιολόγηση προόδου
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε σήμερα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός τον Ιούλιο θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου, και στη συνέχεια τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.
Η τρίτη δόση του δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα δοθεί ως το τέλος του χρόνου.
Τον Ιούνιο, επίσης, οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
«Το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς»
Kληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς.
Ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ