Αδύναμη να ακολουθήσει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου στο πρώτο δίμηνο 2010 ήταν η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Αδύναμη να ακολουθήσει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου στο πρώτο δίμηνο 2010 ήταν η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Κόντρα στην αύξηση εξαγωγών, που κατέγραψαν τα 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα μειώθηκε και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό (-7%).
Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν στις πέντε από τις δέκα βασικές αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ κάμψη πωλήσεων είδαν και πέντε από τους έξι κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους, αναφέρει ο ΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο δίμηνο του 2010, οι εξαγωγές της ΕΕ των 27 κρατών-μελών αυξήθηκαν κατά 7%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ των χωρών της ευρωζώνης κατά 5,6%. Αντίθετα, η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ, που είδαν τις εξαγωγικές επιδόσεις τους να υποχωρούν. Έτσι, παρέμεινε στην 21η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης εξαγωγών και στην 14η στην Ευρωζώνη, με 15η την Μάλτα.
Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους 10 βασικούς της εταίρους, καταγράφεται σημαντική αύξηση για τις οκτώ οικονομίες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην αγορά της Κίνας (+47%), ενώ ακολούθησαν Τουρκία (+37%) και Ινδία (+36%). Οριακή μείωση, κατά 1%, σημείωσαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς Ρωσία και ΗΠΑ.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ισχυρότερη μείωση καταγράφηκε στις ΗΠΑ (-42,6%), ενώ απογοητευτική είναι -σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ- και η ελληνική επίδοση στην Κίνα, με μηδαμινό, σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όγκο πωλήσεων, αξίας 19,6 εκατ. ευρώ.
Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο, παρατηρείται μείωση στους πέντε από τους έξι κυριότερους, με ισχυρότερη την πτώση στον ενεργειακό (- 31,6%). Οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών παρουσίασαν μείωση 10,2%, ενώ των χημικών αύξηση 11,7%.