Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές εν αναμονή μιας ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της χώρας. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Samsung Electronics Co. και της Quanta Computer Inc. σημείωναν κέρδη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έκανε ράλι ανόδου κερδίζοντας ποσοστό 2,7% φθάνοντας στις 665,38 μονάδες στις 11:15' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Samsung Electronics, η οποία εξάγει περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων της χώρας οδηγούσαν την άνοδο. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,9%. Μερίδα επενδυτών εκτιμά ότι μία μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να κάνει πιο ελκυστικές για αγορά τις μετοχές από τα ομόλογα.

«Οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους μετά από μία τέτοια εξέλιξη», ανέφερε ο Park Hyoung Ryul, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 530 εκατ. δολ. σε κορεατικές μετοχές με την KTB Asset Management Co.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 1,5%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της News Corp. Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, την Κίνα και τις Φιλιππίνες εμφάνιζαν κέρδη, τη στιγμή που ο δείκτης στη Ν. Ζηλανδία σημείωνε μικρή διαφοροποίηση.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία, λόγω εθνικών εορτών.