Τις προτάσεις της για το νέο θεσμικό καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).
Σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ, το νέο θεσμικό πρέπει, εκτός των άλλων, να προβλέπει:
- Τη διασφάλιση του κοινωνικού ρόλου του ΕΛΓΑ. Η αρχή αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν το κράτος δεν συμμετέχει με επάρκεια στα έξοδα του Οργανισμού και ο ΕΛΓΑ απλώς αναδιανέμει τους πόρους που καταβάλλουν οι αγρότες.
- Τη διασφάλιση της υποχρεωτικότητας, όπως αυτή εξάλλου προβλέπεται από την πρόταση Νόμου.
- Την απαγόρευση των κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων ακόμη και με τη διαδικασία των Υπουργικών αποφάσεων.
- Τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης σε φυτικό, ζωικό και αλιευτικό κεφάλαιο.
- Τη διαφοροποίηση του ασφαλίστρου ανά προϊόν και περιοχή.
- Την περίοδο αυτή και εν όψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, συζητιέται ευρύτατα η διαχείριση των κρίσεων μέσω του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ώστε να περιορισθούν οι έντονες μειώσεις τιμών και αγροτικού εισοδήματος. Η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να ενσωματώσει τις νέες πολιτικές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από νέους Κοινοτικούς πόρους που δεν θα προέρχονται από μεταφορά πόρων του λεγόμενου Πρώτου Πυλώνα.
- Την διαφάνεια, τον αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού των ζημιών, τη μείωση του πραγματικού χρόνου καταβολής αποζημιώσεων, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας.
- Την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όσων λαμβάνουν αποζημιώσεις.
- Τον επανασχεδιασμό σε μηδενική βάση του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού, του εσωτερικού του κανονισμού, των πολιτικών προσλήψεων κ.λ.π. Είναι αδιανόητο, επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, ένας οργανισμός ασφάλισης με τακτικά έσοδα 80 περίπου εκατομμυρίων ευρώ να έχει λειτουργικές δαπάνες 60 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση της ρύθμισης του Νομοσχεδίου για μεταφορά των ΠΣΕΑ στην κεντρική διοίκηση του ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιώδη αλλαγή των αναγκών στελέχωσης του ΕΛΓΑ.
- Την ουσιαστική εκπροσώπηση των αγροτών στη διοίκηση του Οργανισμού από άτομα που θα ορίσουν οι θεσμικές οργανώσεις των αγροτών.
Στις παρατηρήσεις της στο κείμενο διαβούλευσης «Για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» η ΓΕΣΑΣΕ εκτιμά ακόμη ότι υπάρχει μία ευρεία αποδοχή της τεράστιας σημασίας που κατέχει η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συγκυρία.
Ωστόσο, σημειώνει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο οι ρυθμίσεις που τελικά θα υιοθετηθούν, υπηρετούν την επίτευξη των στόχων που τίθενται και είναι εναρμονισμένες με τις πραγματικές ανάγκες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ