Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 20:24

Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θέλει η Γερμανία

Το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, με αιχμή τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα τεθεί την Παρασκευή επί τάπητος κατά την πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

Το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, με αιχμή τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα τεθεί την Παρασκευή επί τάπητος κατά την πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου.

Η Γερμανία έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Μεταξύ άλλων, η γερμανική πρόταση προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον ζητά και την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

Επίσης, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούρλιχ Βίλχελμ γνωστοποίησε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά την οποία εξέτασαν σε βάθος διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζώνη του ευρώ και συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες «θα συνδιαλέγονται απευθείας κατά τις συζητήσεις της "Ομάδας Δράσης"».

Ανέφερε ακόμη πως για τις προσεχείς διεθνείς συναντήσεις, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δεσμεύτηκαν επίσης «για μια κοινή προετοιμασία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου και των συνόδων της G8 και της G20 που προβλέπεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στον Καναδά.

Γνωστοποίησε επίσης πως ο κ. Σαρκοζί δέχτηκε πρόσκληση της κ. Μέρκελ να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 7 Ιουνίου.

Η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ