Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 05:55

Ισχυροποίηση του ευρώ

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση περισσότερα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της κρίσης του ελλείμματος στην περιφέρεια.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση περισσότερα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της κρίσης του ελλείμματος στην περιφέρεια.

Το γιέν υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Ναότο Καν, ότι εκείνοι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του νομίσματος και να εξετάσουν εάν η ισχυροποίησή του καταστεί υπερβολική. Το δολάριο της Αυστραλίας έκανε ράλιλ από τα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα έχει προετοιμαστεί να παρέμβει στις αγορές ξένου συναλλάγματος.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,2567 ανά δολάριο στις 11:21 π.μ. στο Τόκιο από 1,2487 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε 1,7% αυτήν την εβδομάδα μετά την υποχώρησή του στο 1,2144 δολ. στις 19 Μαΐου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006. Το ευρώ αναρριχήθηκε στα 113,50 γιέν από 111,99, περιορίζοντας τις χθεσινές του απώλειες στο 0,9%. Το γιέν υποχώρησε στα 90,23 ανά δολάριο από 89,68.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε 0,8% στα 82,37 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, υποχωρώντας στα 80,73 σεντς χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009. Εναντι του γιέν ισχυροποιήθηκε 1,4% στα 74,30 γιέν.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες έναντι του γιέν πριν τη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ με τους υπουργούς Οικονομικών και θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θα παρουσιάσει σχέδιο εννέα σημείων στους ομολόγους τους της Ευρωζώνης προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα του ελλείμματος προϋπολογισμού της Ελλάδας. Το σχέδιο περιλαμβάνει ταχύτερες μειώσεις των ελλειμμάτων προϋπολογισμών, σκληρότερες ποινές για χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, αλλά και το ενδεχόμενο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Φ. Γκάϊτνερ θα επισκεφθεί τη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει το θέμα της κρίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Ο Γκάϊτνερ θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και θα συζητήσει για την οικονομική κατάσταση στην περιφέρεια και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το γιέν υποχώρησε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Ναότο Καν στο Τόκιο ότι οι υπερβολικές κινήσεις του γιέν είναι ανεπιθύμητες, μία ημέρα μετά την αναρρίχηση του γιέν πάνω από το 2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά, αντιστρέφοντας τις απώλειες έως 1,2% που σημείωνε νωρίτερα, εν μέσω εικασιών ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να περιορίσουν τη συρρίκνωση αυτού του μήνα.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων στον κόσμο καθώς ο δείκτης MSCI World Index των μετοχών διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2009 και ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών όδευε για τέταρτη εβδομάδα απωλειών.

Τα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 4,5% και στη Νέα Ζηλανδία στο 2,5% έναντι 0,1% στην Ιαπωνία και το μηδέν στις ΗΠΑ.