Στην αναδιάρθρωση δανείων άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, ενώ καταβάλλει προσπάθειες και για τη βελτίωση των λειτουργιών επανείσπραξης οφειλών, όπως επισήμανε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Στην αναδιάρθρωση δανείων συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, ενώ καταβάλλει προσπάθειες και για τη βελτίωση των λειτουργιών επανείσπραξης οφειλών, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Για το σκοπό αυτό έχουν εισαχθεί προϊόντα αναδιάρθρωσης δανείων για όλες τις κατηγορίες πελατών λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, τόνισε.
Στους στόχους της Εθνικής, δήλωσε ο κ. Ταμβακάκης, συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες.
Στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία αναμένεται πιστωτική επέκταση και ειδικά στην Τουρκία πλέον του 20%, η οποία θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την ενίσχυση των καταθέσεων στις αντίστοιχες αγορές, λόγω των θετικών εξελίξεων σ' αυτές. Για το λόγο αυτό, η τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της στην γείτονα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα επιτύχει την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, χάρη στο νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων, την πολύτιμη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ικανότητα που έχουν οι ίδιες οι τράπεζες να δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα.
Β. Ράπανος: Ανθεκτικός στην κρίση ο τραπεζικός κλάδος
Στην αντοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον- εστίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος.
«To 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας», επισήμανε στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο παραμένουν μεγάλες και για το 2010, αφού η πορεία του συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της οικονομίας.
Απευθυνόμενος στους μετόχους του ομίλου, ο κ. Ράπανος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των συνεχών υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν οι πρώτες που δέχτηκαν τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε, κι ενώ το τραπεζικό σύστημα μπόρεσε και ξεπέρασε, σχεδόν ανώδυνα την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τελευταία δοκιμάζεται λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των συνεχών υποβαθμίσεων που υφίσταται από τους οίκους αξιολόγησης το ελληνικό δημόσιο.
«Η για πολλές εβδομάδες αβεβαιότητα και η εκτόξευση των διαφορικών επιτοκίων (spreads) σε πρωτοφανή επίπεδα άσκησε σημαντικές πιέσεις και περιόρισε τη ρευστότητα του συστήματος. Παρά τα προβλήματα όμως αυτά, οι τράπεζες έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και με τη βοήθεια της Ε.Κ.Τ. μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις δύσκολες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.
«Επώδυνη, αλλά αναγκαία η προσαρμογή»
Αναφορικά με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Εθνικής έκανε λόγο για αδυναμία του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί η χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Είμαστε μια χώρα με αδύναμους θεσμούς, τους οποίους έχουμε φτιάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να τους παραβιάζουμε και να αρκούμαστε στη νομιμοφάνεια των πράξεων μας», είπε.
Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ωστόσο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας «θα διευκολυνθεί τα μέγιστα αν παράλληλα με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν παγιδευμένο δυναμικό της οικονομίας».
Χαρακτήρισε εν συνεχεία επώδυνη, αλλά αναγκαία την πορεία οικονομικής προσαρμογής στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δυστυχώς το δίλημμα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν απλό: πτώχευση ή επώδυνη προσαρμογή και μεταξύ των δύο η επιλογή της δεύτερης λύσης ήταν αναπόφευκτη», σημείωσε.
Στηλίτευσε μάλιστα τα σενάρια περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λέγοντας ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια τεράστια υποτίμηση, με δραματική αύξηση στο δημόσιο χρέος, με την επάνοδο του πληθωρισμού σε διψήφιο αριθμό.
Οσον αφορά στη δράση των κερδοσκοπών, ο κ. Ράπανος παραδέχτηκε ότι η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιονομικής κρίσης και χρησιμοποιήθηκε «ως πεδίο πειράματος για μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του ευρώ», έστειλε όμως το μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι έκαναν λάθος όσοι νόμισαν στην αρχή ότι η επίθεση αυτή αφορούσε μόνο την Ελλάδα.
Οι προτεραιότητες του ομίλου
Σε σχέση με την πορεία της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ομίλου τόνισε ότι παρά τη μείωση της κερδοφορίας το 2009, που ήταν αναμενόμενη μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικότερης οικονομικής κρίσης, η τράπεζα μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα που ανέκυψαν χωρίς σημαντικές απώλειες.
Αναφερόμενος τέλος στις προτεραιότητες της Εθνικής για το 2010, ανέφερε ότι αυτές συνίστανται μεταξύ άλλων στην αποτελεσματική λειτουργία της για την εξοικονόμηση πόρων, στις ρυθμίσεις των οφειλών προς αυτήν προκειμένου να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, στη διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας, αλλά και στη συνέχιση παρουσίας της στις γειτονικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα ά τριμήνου στις 26 Μαΐου 2010.