Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 06:03

Υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το ευρώ

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν και του δολαρίου καθώς οι ενδείξεις για επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη αναθέρμαναν τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη θα περιοριστεί.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν και του δολαρίου καθώς οι ενδείξεις για επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη αναθέρμαναν τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη θα περιοριστεί.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπέδειξε στην Ισπανία να κάνει περισσότερα για τη διάσωση των τραπεζών της, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη θα εμφανίσουν μεγαλύτερες ζημίες. Το γιέν κινήθηκε ανοδικά καθώς η υποχώρηση των ασιατικών μετοχών τόνωσαν τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας μετά την είδηση που μετέδωσε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ διέταξε τον στρατό να προετοιμαστεί για μάχες.

Το ευρώ υποχώρησε 0,5% στα 111,12 γιέν στις 10:57 π.μ. στο Τόκιο από χθες στη Νέα Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο 1,2315 δολ. από 1,2372 δολ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 90,25 γιέν από 90,29 γιέν, και αναρριχήθηκε στο 1,4378 ανά βρετανική λίρα από 1,4425.

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 7%, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Το δολάριο αναρριχήθηκε 10,1%, και το γιέν ισχυροποιήθηκε κατά 14,1%.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων καθώς ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,7%.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν πριν από τη σημερινή συνάντηση στο Πεκίνο των χαλυβουργιών της Κίνας και της Νότιας Κορέας, τη μεγαλύτερη και την έκτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του κράματος στον κόσμο αντιστοίχως, προκειμένου να συζητήσουν τις τιμές των πρώτων υλών. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 82,04 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 74,02 γιέν.

Πτωτικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας και Κορέας καθώς εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα προχωρήσουν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις.

Η Νότια Κορέα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση κορβέτας της τον Μάρτιο που έσυρε στον θάνατο 46 ανθρώπους.

Το ουόν υποχώρησε 3,2% φθάνοντας στα 1.253,35 ανά δολάριο.