Μπορεί η ραγδαία πτώση του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες να μην έχει προκαλέσει έως τώρα την παρέμβαση των αρχών, αλλά ο φόβος και μόνο μιας τέτοιας παρέμβασης ήταν αρκετός για να διώξει από το ευρώ ακόμη και τους πιο πιστούς επενδυτές.
Μπορεί η ραγδαία πτώση του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες να μην έχει προκαλέσει έως τώρα την παρέμβαση των αρχών, αλλά ο φόβος και μόνο μιας τέτοιας παρέμβασης ήταν αρκετός για να διώξει από το ευρώ ακόμη και τους πιο πιστούς επενδυτές, παρασύροντας το ενιαίο νόμισμα σε πρωτοφανή υποτίμηση.
Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλά τεσσάρων ετών –1,21 δολάρια– καταγράφοντας απώλειες 13% το διάστημα μετά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.
Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσο πρόκειται για «δυσλειτουργική» εξέλιξη της αγοράς, η οποία δικαιολογεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση των αρχών που επέλεξαν να μην παρέμβουν στην αγορά ακόμη και μετά το ντόμινο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες που εξετάζουν την αξία του ευρώ από μακροπρόθεσμης σκοπιάς, το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, ενώ η υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος ευνοεί τις εξαγωγές και διευκολύνει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ μετά από μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο.
Στην αγορά, βέβαια, όπου τα κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος του ευρώ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η σκιά της ΕΚΤ είναι από μόνη της αρκετή για να κάνει τους επενδυτές και τους traders να το ξανασκεφτούν προτού προχωρήσουν σε συναλλαγή κάτω από τα 1,20 δολάρια/ευρώ.