Όσα αναφέρονται στην επιστολή για το ασφαλιστικό είναι κατά βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα, υποστήριξε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Eκτός των συμφωνηθέντων το θέμα της επιστολής, απαντά η κυβέρνηση.
Όσα αναφέρονται στην επιστολή για το ασφαλιστικό είναι κατά βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής.
Αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πως όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο, διευκρινίζοντας ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
«Εκτός των συμφωνηθέντων»
«Το θέμα της επιστολής είναι εκτός των συμφωνηθέντων», αντέτεινε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή. «Αυτό», συμπλήρωσε, θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας».
«Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό,τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν», ξεκαθάρισε ο κ.Πεταλωτής.
Ερωτηθείς εξάλλου, με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως «ο υπουργός είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες, είναι σαφές πως ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας το αναφέρουμε».
«Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα», υπογράμμισε, «κι αυτό που λέμε είναι εγγύηση».
Ανδρέας Λοβέρδος: Μόνο ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιο
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM, υποστήριξε πως όσα δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά στην επιστολή που εστάλη μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.
Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως πειστικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης την αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Οπως εκτίμησε, η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο, «το πιο πειστικό απ΄ όλα» των αριθμών, «ότι δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα», για να σημειώσει ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις, θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και θα λύνονται επιτόπου οι απορίες τους, ώστε όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, «να αποφύγουμε παρεξηγήσεις πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου τον Ιούνιο».
Ολα τα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα αποτελούν νόμο του κράτους δήλωσε στον Real Fm, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015.
ΣΥΡΙΖΑ: «Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι»
«Η τρόικα παίζει, εκ του ασφαλούς, το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" με την κυβέρνηση στη θέση του δεύτερου να την εκλιπαρεί μήπως πάρει "κάποια ψίχουλα" για επικοινωνιακούς λόγους», σχολίασε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. Όπως είπε, η τρόικα έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή επί του μνημονίου συνεργασίας, βάσει του οποίου κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη πριν την ηλικία των 60 ετών και χωρίς να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.
Σφίγγει ο κλοιός της τρόικας για το ασφαλιστικό
Με δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι την Πέμπτη έλαβε νέα επιστολή με υποδείξεις της «τρόικας» για το ασφαλιστικό. Με την επιστολή τη τρόικα ζητούσε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις.
Ειδικότερα ζητείται:
- Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.
- Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).
- Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.
- Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων
- Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.
Αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με εκπροσώπους της «τρόικας» τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, έχοντας ήδη αποφασίσει για την προκήρυξη νέας γενικής απεργίας την περίοδο συζήτησης του νομοσχεδίου. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» του κ. Λοβέρδου που «σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».
«Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.
Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης και προσθέτει:
«Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα…».
«Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν», παρατήρησε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Απλώς η κυβέρνηση επιχείρησε τις κραυγαλέα σαρωτικές αλλαγές να τις περάσει με προεδρικά διατάγματα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο».
«Ενας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον», τονίζει από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ..
«Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
Το χρονοδιάγραμμα μέτρων και παραεμβάσεων που ζητεί η τρόικα
Επιπρόσθετα, εντός του Ιουνίου η τρόικα αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τα ακόλουθα:
1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διατήρηση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και έτσι της δυνατότητας ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης στις τράπεζες εάν χρειαστεί.
2. Την υιοθέτηση και έναρξη εφαρμογής της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση του αριθμού των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκλεγμένων/διορισμένων στελεχών (Καλλικράτης).
3. Την κατάθεση τροποποιήσεων στο νόμο 2362/1995 ώστε (i) το ΥΠΟΙΚ να πρέπει να παρουσιάζει τριετή δημοσιονομική στρατηγική και προϋπολογισμό, (ii) να εισαχθεί μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με όρια δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό.
4. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να παρουσιάσει έκθεση για την αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος εάν οι παράμετροι του νέου συστήματος ενισχύουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία.
Εως τέλος Σεπτεμβρίου
1. Η υιοθέτηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που να περιορίζει την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις κατά την περίοδο 2010-60 σε 2,5% του ΑΕΠ.
2. Η καθιέρωση της καταγραφής των δεσμεύσεων σε όλα τα υπουργεία και δημόσιους Οργανισμούς. Δημοσιοποίηση μηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για την ετήσια εξέλιξή τους (συμπεριλαμβανομένων των ανεξόφλητων χρεών).
3. Η δημοσιοποίηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για το 2009 των δέκα πιο ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, ελεγμένων από ορκωτούς ελεγκτές, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.
4. Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχήματος διαχείρισης έργου (συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εποπτείας από το ΥΠΟΙΚ και πέντε ομάδες εμπειρογνωμόνων) για την εφαρμογή ενός σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση μέσα από την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξή ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες -σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία-, την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους μεγαλύτερους φορολογούμενους που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα, ένα ισχυρό πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής.
Ως τέλος 2010
1. Η δημοσιοποίηση μιας λεπτομερούς έκθεσης από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ενιαία αρχή πληρωμής για τη δομή και το επίπεδο των αμοιβών και το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση.
2. Η υιοθέτηση νέου Κανονισμού Στατιστικών Υποχρεώσεων για τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.
3. Προετοιμασία ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος με στόχο την είσπραξή 1 δισ. ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013.
Πρόσκληση διαβούλευσης για τα εργασιακά
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας απέστειλε πρόσκληση στους προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.
Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.
Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.