Τη «μόδα» της λιτότητας που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες τις ευρωζώνης αποφάσισε να ακολουθήσει η Ιταλία, καταρτίζοντας ένα προϋπολογισμό που δεν θα αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο.
Τη «μόδα» της λιτότητας που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες τις ευρωζώνης αποφάσισε να ακολουθήσει η Ιταλία, καταρτίζοντας ένα προϋπολογισμό που δεν θα αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο: από τις δαπάνες της υγείας και τα διόδια των αυτοκινητόδρομων, έως τους μισθούς των ισχυρών και των ανίσχυρων.
«Θα είναι δύσκολα, με επώδυνες θυσίες», σχολιάζει ο Τζιάνι Λέτα, δεξί χέρι του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το Reuters. Μετά από πολλούς μήνες καθησυχασμών προς τον ιταλικό λαό ότι η χώρα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων που ευελπιστεί ότι θα αποτρέψουν τα χειρότερα.
Η Ρώμη ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δρομολογώντας προγράμματα περικοπής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με επικέντρωση στη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η δεσμίδα μέτρων που θα παρουσιάσει αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 13 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται το πάγωμα των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, η παράταση του διαστήματος έως τη συνταξιοδότηση και η περικοπή των κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα σχόλια του κ. Τρεμόντι.