Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 09:11

Foster’s: Σχέδιο διαχωρισμού δραστηριοτήτων

Στον διαχωρισμό της δραστηριότητας του σκέλους οίνων από το αντίστοιχο της μπύρας σχεδιάζει να προχωρήσει η Foster’s Group Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλκοόλ της Αυστραλίας.

Στον διαχωρισμό της δραστηριότητας του σκέλους οίνων από το αντίστοιχο της μπύρας σχεδιάζει να προχωρήσει η Foster’s Group Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλκοόλ της Αυστραλίας, αναβάλλοντας επέκταση αξίας 6,8 δισ. δολ. Αυστραλίας (5,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών και της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους.

Οι μετοχές της Foster’s σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της. Η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Αυστραλίας θα απαξιώσει το σκέλος οίνων έως 1,3 δισ. δολ. Αυστραλίας, προ φόρων, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Ιαν Τζόνστον θεωρεί ότι ξεχωριστά οι εταιρείες θα είναι πιο ελκυστικές στους επενδυτές, περίπου 15 χρόνια μετά την έναρξη επέκτασης της Foster’s στον κλάδο του κρασιού, προκειμένου ν περιορίσει την εξάρτησή της από τη μπύρα με την πτωτική ζήτηση. Το σκέλος της μπύρας με σήματα όπως «Victoria Bitter» και «Crown Lager», αποτελεί το 85% των κερδών της και έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από την SABMiller και την Heineken NV.

Oι μετοχές της Foster’s αναρριχήθηκαν έως 8,7% φθάνοντας στα 5,60 δολ. Αυστραλίας η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 29 Αυγούστου του 2006. Οι μετοχές της διαπραγματεύθηκε στα 5,44 δολ. Αυστραλίας η μία στις 12:18 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες έχουν σημειώσει μόλις δύο φορές ετήσια άνοδο από το 2001, βρίσκονται 3,7% χαμηλότερα της αξίας του ποσού των 3,2 δισ. δολ. Αυστραλίας που κατέβαλε το 2005 για την Southcorp Ltd. Η δραστηριότητα στο κρασί, με σήματα όπως το «Wolf Blass» και το «Beringer», είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά την Constellation Brands Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Foster’s ανέρχεται σε 10,5 δισ. δολ. Αυστραλίας. Οσο για το σκέλος της μπύρας, αυτό ενδέχεται να αξίζει από μόνο του 12,5 δισ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο του αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Ντέϊβιντ Ερινγκτον, σε σημείωμά του προς τους πελάτες, πριν από την ανακοίνωση της Foster’s.

Η δραστηριότητα του κρασιού το εξάμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο πραγματοποίησε κέρδη 99,2 εκατ. δολ. Αυστραλίας, 41% χαμηλότερα των κερδών που πραγματοποιούσε το σκέλος αυτό πριν από την εξαγορά της Southcorp.

To 32% των πωλήσεων της Foster’s προέρχεται από το εξωτερικό και σχεδόν το σύνολό τους αφορά στο κρασί.