Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 15:48

Merit: Μονόδρομος η μείωση των κρατικών δαπανών

Η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και γενικότερα για τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Αγγλία, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ, επικαλούμενη τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και γενικότερα για τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Αγγλία, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ, επικαλούμενη τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνει, παράλληλα με τη δημοσιονομική συρρίκνωση, πρέπει να προχωρήσουν επίσης η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις όπως βεβαίως και να προωθηθεί η ανάπτυξη, καθώς χωρίς την τελευταία δεν υπάρχει βιώσιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Έτσι, καθώς το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά, θεωρούμε ότι πλέον η τελευταία χρωστά μια τεχνική αντίδραση, όπως επίσης άλλωστε και οι ευρωπαϊκές αγορές. Η διάρκεια της τεχνικής αντίδρασης, το εύρος της και η διάχυση της πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα αξιολογηθεί με φίλτρο 3 ημερών», αναφέρει η Merit.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σημαντικό ρόλο πέραν των προαναφερθέντων για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θα διαδραματίσουν και τα αποτελέσματα των τραπεζών, αρχής γενομένης με την Εθνική Τράπεζα σήμερα, καθώς στην περίπτωση που βρεθούν κατώτερα των εκτιμήσεων ή που εμφανίσουν ανησυχητικό ύψος επισφαλειών τότε θα αποτελέσουν αιτία ώστε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει πτωτικά τα χαμηλά δεκαετίας.

Στην αντίθετη περίπτωση, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη, η δειλή και αναιμική τεχνική αντίδραση θα συνεχιστεί.

Ήδη οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ κοντά στα χαμηλά του περσινού Μαρτίου (09/03) όπου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στα επίπεδα των 1469,41 μονάδων (χαμηλό ενδοσυνεδριακό 1457,80 μονάδες) και η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ βρισκόταν στα 8,94€, της ALPHA BANK στα 3,70€, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 3,30€ και της EUROBANK στα 3,60€.

Εξαίρεση αποτελούν οι μετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ που απέχει πολύ από τα 1,60€ (χαμηλό δεκαετίας στις 06/03/2009), του ΟΠΑΠ ο οποίος βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα της 09/03 και τα 18,80€ και της 3E η οποία απέχει αρκετά τόσο από τα χαμηλά των τελευταίων 10 χρόνων (8,00€) όσο και από τα χαμηλά επίπεδα του περσινού Μαρτίου(8,80€).

Επίσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι κοντά στα χαμηλά του περσινού Μαρτίου διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΤΙΤΑΝ και της ΔΕΗ.

Κρίνοντας από τους όγκους συναλλαγών των τραπεζικών τίτλων, η Merit διαπιστώνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση των ξένων χαρτοφυλακίων.