Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) το αΆ τρίμηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) το αΆ τρίμηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη φορολογική εισφορά για τα κέρδη του 2009 αλλά και η αναδρομική για το 2009 έκτακτη φορολόγηση εσόδων από ομόλογα επιβάρυναν τα αποτελέσματα του αΆ τριμήνου με 93 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των φόρων του 3μήνου σε 112 εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ έναντι 235 εκατ. ευρώ το αΆ τρίμηνο του 2009.
Τα προ προβλέψεων και φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 465 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 30% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009, σημαντικά, ωστόσο, αυξημένα έναντι του προηγουμένου τριμήνου (+74%).
Όπως αναφέρει η εταιρεία, η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Ειδικότερα:
- Tα έσοδα του Ομίλου από τραπεζικές εργασίες, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν οριακή αύξηση 1% κυρίως λόγω της διατήρησης του επιτοκιακού αποτελέσματος στο επίπεδο του προηγουμένου 3μήνου (+10% σε σχέση με το αΆ3μηνο του 2009).
- Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.
- Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία 3μηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του Ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας, οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε ‐133 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλονται στην έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και την έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διαμορφώθηκαν σε 154 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 72 εκατ. ευρώ στο αΆ τρίμηνο του 2009) και στη συνεχιζόμενη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ (έναντι 143 εκατ. ευρώ το αΆ τρίμηνο του 2009).
Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα οργανικά αποτελέσματα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο αΆ τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ (TRY254 εκατ.) αυξημένα κατά 18% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009 και 32% έναντι του προηγουμένου 3μήνου. Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, οι επιδόσεις αυτές είναι υψηλότερες όλων των προηγουμένων τριμήνων και αποδεικνύουν ότι η Finansbank όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση στη γειτονική χώρα αλώβητη, αλλά βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία.
Τέλος, τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας την κερδοφορία τους στο επίπεδο του αΆ τριμήνου του 2009, παρά τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ (+69% σε σχέση με το αΆ τρίμηνο του 2009).
Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 84 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Αύξηση των χορηγήσεων - οριακή μείωση της καταθετικής βάσης στην Ελλάδα
Στα 3,3 δισ. ευρω (+7.0% σε σχέση με το αΆ3μηνο του 2009 ετήσια βάση) διαμορφώθηκε η καθαρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα σημειώνει πως σε σχέση με το τέλος του 2009, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνεπακόλουθη κάμψη της ζήτησης για δανειακά προϊόντα, η Τράπεζα στηριζόμενη στην ισχυρή βάση ρευστότητας κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και να το αυξήσει περαιτέρω στα 51.0 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τις χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
* Αύξηση κατά +8% σε σχέση με το αΆ τρίμηνο του 2009 και +1% μέσα στο αΆ3μηνο του 2010 καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ.
* Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων στους πρώτους 3 μήνες του 2010 ανήλθαν σε 546 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς αυξάνοντας περαιτέρω το μερίδιο της Τράπεζας σε 25,2%.
* Αύξηση κατά +12% σε σχέση με το Μάρτιο του 2009 σημειώνουν οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ύψος των οποίων στο τέλος του αΆ τριμήνου ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ.
* Τα καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών) αυξήθηκαν με ρυθμό 8% σε σχέση με το Μάρτιο 2009 παρά τη γενικότερη συρρίκνωση του μεγέθους της καταναλωτικής πίστης.
* Τέλος, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύθηκε κατά 4% σε σχέση με το αΆ3μηνο του 2009 και αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 9% σε ετησιοποιημένη βάση, προσεγγίζοντας ήδη τα 17,9 δισ. ευρώ.
Μείωση ‐2% από την αρχή του έτους παρουσιάζουν οι καταθέσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στη μείωση των υπολοίπων των λογαριασμών όψεως και προθεσμίας ενώ διατηρείται η τάση ενίσχυσης των καταθέσεων ταμιευτηρίου που αποτελούν βασική δεξαμενή χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας (+12% έναντι του Μαρτίου 2009, +1% από το τέλος του προηγουμένου έτους).