«Παραπάνω από επαρκή» χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας τα κυβερνητικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για καθυστηρήσεις και επικοινωνιακά λάθη, με αποτέλεσμα «την τιμωρία των spreads».
«Παραπάνω από επαρκή» χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας τα κυβερνητικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επισημαίνοντας όμως πως η κυβένρηση «δεν το έχει διαφημίσει όσο πρέπει».
Μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια συνεργασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD) με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εκτίμησε μάλιστα πως η Ελλάδα θα έπρεπε να «αυτοκτονήσει» για να παρουσιάσει οικονομικά μεγέθη τόσο αρνητικά, όσο αυτά που υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα επόμενα χρόνια.
«Θα έπρεπε να γίνουμε οι "ιδανικοί αυτόχειρες" για να παρουσιάσουμε τέτοια μεγέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίο το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργούν τα μέτρα είναι πολύ μεγάλο και «δεν πρόκειται να πιάσουμε με τίποτα χρέος 150% του ΑΕΠ, που υπολογίζει το ΔΝΤ για το 2013».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ διατύπωσε επικρίσεις τόσο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης όσο κατά της σημερινής. Συγκεκριμένα καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ μεγάλη επέκταση του δημόσιου τομέα και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστερήσεις και επικοινωνιακά λάθη.
Για την τωρινή κυβέρνηση υποστήριξε πως καθυστέρησε σημαντικά να πάρει διαρθρωτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα αξιοπιστίας. «Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν αντέδρασε εγκαίρως» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι, ενώ η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση όσο η ιρλανδική, έστρεψε πάνω της τα «φώτα» με αρνητικό τρόπο, με συνέπεια την «τιμωρία των spreads».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι τα μηνύματα από την εφαρμογή του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνική αποδοχή από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΕΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δεν σηματοδοτούν το τέλος του ευρώ. Αντίθετα, η δημιουργία του μηχανισμού «διάσωσης», των 750 δισ. ευρώ, ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και «να αποτελεί βήμα προς την ενίσχυση του οικονομικού κομματιού της ευρωζώνης, που μέχρι σήμερα αποτελούσε απλά μια πολύ ασθενή νομισματική ένωση».
Συστάσεις για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΙMD Σουζάν Ροζελέ γνωστοποίησε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση μεταξύ 58 κρατών ως προς την εικόνα της στις αγορές του εξωτερικού, «γεγονός που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση».
Η ίδια τόνισε ότι, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη γραφειοκρατία (κατατάσσεται 49η μεταξύ των 58), να διευκολύνει τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων (κατατάσσεται 50ή) και να βελτιώσει τη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η κ. Ροζελέ σημείωσε ότι «χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να βάλουν περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, ώστε να διευρύνουν τη φορολογική τους βάση», σημειώνοντας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 45η θέση μεταξύ των 58, ως προς το ποσοστό της απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού. Υπενθύμισε ότι η καλύτερη χρονιά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν το 2001, όταν εξασφάλισε την 31η θέση στην παγκόσμια επετηρίδα και η χειρότερη το 2009, όταν βρέθηκε στην 52η.
Κατά τη διευθύντρια του IMD, οι μεγαλύτερες προκλήσεις γενικά για τα κράτη σήμερα είναι η δυνατότητα να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας («οι επιχειρήσεις χρειάζονται λιγότερη και πιο σαφή νομοθεσία») και η διαφάνεια στις αγορές για την ανταγωνιστικότητα. Επίσης, επειδή οι οικονομίες δεν μπορούν να υπολογίζουν εσαεί μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα τους ή το φθηνό εργατικό κόστος, θα πρέπει να επαναφέρουν τη βιομηχανία στο προσκήνιο.
UBS: Διαφορετικοί δρόμοι αντιμετώπισης της κρίσης
Από την πλευρά του ο επικεφαλής τμήματος έρευνας της τράπεζας UBS εκτίμησε πως οι διάφορες οικονομίες ανά τον κόσμο θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους για την ανάκαμψη από την κρίση. Όπως ανέφερε, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία αναμένεται να κλίνουν περισσότερο προς τη χρήση του «εργαλείου» του πληθωρισμού, ενώ η Ευρώπη θα προκρίνει τη δημοσιονομική αυστηρότητα, με μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών.
Αισιόδοξος ο Γ. Παπαντωνίου για αποφυγή αναδιάρθωσης του χρέους
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο της αναδιάρθρωσης του χρέους, που, όπως ανέφερε, αποτελεί μια μορφή χρεοκοπίας.
«Το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και την ΕΕ στοχεύει κυρίως στη δημοσιονομική εξυγίανση, όμως εξίσου κρίσιμη είναι και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει, το δημοσιονομικό πρόβλημα θα διαιωνιστεί και θα εξελιχθεί, ελλείψει φορολογικών εσόδων, σε παρατεταμένη ύφεση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες πιέσεις για μέτρα λιτότητας, με τελική κατάληξη την αναδιάρθρωση χρέους, που είναι μια μορφή χρεοκοπίας» σημείωσε.
Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί, αν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπάρξει φιλόδοξο πρόγραμμα νέων ιδιωτικοποιήσεων (π.χ., στους τομείς ενέργειας και τραπεζών) και πολιτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, π.χ., με απελευθέρωση αγορών και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. «Είναι εξαιρετικά επείγον να προωθήσουμε αμέσως αυτές τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, ώστε η Ελλάδα να βγει γρήγορα από την ύφεση», πρόσθεσε.
Στ. Μάνος: Να εφαρμόσουμε το μνημόνιο με την τρόικα
Ο κ. Στέφανος Μάνος εξέφρασε την πεποίθηση πως αφού η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο με την «τρόικα» ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ θα πρέπει και να το εφαρμόσει. Ερωτηθείς για τα ελλείμματα, απάντησε ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα είναι η νοοτροπία, αφού «μέχρι σήμερα μάθαμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο» και ο υπουργός Οικονομικών έφτασε να λέει ότι «δεν ξέρει πόσους πληρώνει».
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επεσήμανε ότι αυτό που ζητάει το ΔΝΤ είναι το όλο σύστημα να απαλλαγεί από τους «νονούς», ενώ σε σχέση με το όριο απολύσεων, εμμέσως έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο: «Για το θέμα αυτό υπάρχει κοινοτική οδηγία […] Το κρίσιμο θέμα είναι τι θα γίνει στον δημόσιο τομέα, αν οι δημόσιες επιχειρήσεις, με τον υπερπληθυσμό εργαζομένων, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό την προστασία των μηδενικών απολύσεων».
Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση εργοδοτών-εργαζομένων που συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο υπουργός δεν πρέπει να ανακατεύεται στη δουλειά εργαζομένων-εργοδοτών». Σχετικά, τέλος, με την πάταξη της φοροδιαφυγής είπε ότι πολλές κινήσεις είναι «εντελώς θεατρικές», από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μηχανογραφικής διασταύρωσης των στοιχείων.
Γ. Δραγασάκης: Δεν φταίνε οι μισθοί για το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας
Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για υπαρκτό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας όμως πως για αυτό δεν ευθύνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
«Η μείωση μισθών σημαίνει περισσότερη ύφεση» τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά το μνημόνιο με το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «η εμπειρία από τις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί προγράμματα του ΔΝΤ πρέπει να μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία, γιατί η πολιτική του δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά διαλυτικά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. «Μπήκαμε σε κλειστό τούνελ. Δεν υπάρχει ορατή έξοδος» κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ