«Για πάρα πολλές δεκαετίες ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μιλώντας σε με θέμα «Είμαστε σε κρίση. Έχουμε ελπίδα;».
«Για πάρα πολλές δεκαετίες ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μιλώντας σε με θέμα «Είμαστε σε κρίση. Έχουμε ελπίδα;».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο, «το περίφημο ομόλογο των 9 δισ. ευρώ που έληγε στις 19 Μαΐου και μας οδήγησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αφορούσε δανεικά από το 1981».
Υποστήριξε δε πως με μία πιο δραστική μείωση των κρατικών φορέων, δεν θα ήταν απαραίτητη η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο βαθμό που έγινε.
«Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στους κερδοσκόπους, όταν το Δημόσιο δε γνωρίζει πόσους μισθοδοτεί, όταν το 70% των δαπανών του κράτους πάει σε μισθούς και συντάξεις, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 695 νέοι κρατικοί φορείς», ανέφερε.
«Η λογική λέει ότι εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση δεν μπορούν να μας σώσουν από αυτή», επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χ. Γιανναράς.
Ο κ. Γιανναράς πρότεινε μάλιστα την κατάργηση του πολιτικού συστήματος, τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων, η οποία να μην περιλαμβάνει πολιτικούς που υπήρξαν μέρος του πολιτικού συστήματος για τα τελευταία 30 έτη.
«Η μεταβολή του κράτους σε κομματικό φέουδο προκάλεσε την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοκρατία, ο έλεγχος και η ιεραρχία στο Δημόσιο Τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μοναδική λύση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας και όσων χωρών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αποτελεί ένα «New Deal», όπως εκείνο που εφάρμοσε ο Ρούζβελτ το 1935, βασισμένο σε μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων, και σε μία προσπάθεια ανάκαμψης μέσω αύξησης του εθνικού εισοδήματος μέσω ταχύρρυθμης ανάπτυξης και όχι μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιων των Παρισίων Κ. Βεργόπουλος.
«Απαντήσεις για το τι προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα και άλλες χώρες θα βρούμε, αν εξετάσουμε την ανακατανομή του εισοδήματος κατά τα τελευταία χρόνια», παρατήρησε ο Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και γ.γ. της Γ.Γ. Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.
Όπως διευκρίνισε, ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής εισοδήματος μετακινήθηκε από το χώρο της εργασίας στο χώρο του κεφαλαίου. «Αυτομαστιγωνόμαστε καθημερινά ζητώντας να φέρουν πίσω τα "κλεμμένα", όμως εκείνο που πρέπει να μελετήσουμε, είναι εκείνα που νομίμως και μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες εκλάπησαν», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ