Απέκλεισε για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Απέκλεισε για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκειά της ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους συγκεκριμένα ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις αλλαγές που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση σε σειρά τομέων, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η φορολογική νομοθεσία, αλλά και γι αυτές που επέρχονται όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΟΣΑ με τους οποίους συζήτησε, όπως είπε, θέματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής. Όπως ανέφερε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επίκειται η υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών από την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η πρώτη συμφωνία είναι η συμφωνία του ΟΟΣΑ με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα φορολογικής συνεργασίας την οποία η Ελλάδα θα επικυρώσει. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο τόσο διμερών όσο και πολυμερών συμβάσεων οι οποίες θα αφορούν την ανταλλαγή - ανάμεσα στην Ελλάδα και σειρά άλλες χώρες - πληροφοριών που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή. Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι οι συμφωνίες αυτές θα συμβάλλουν και αυτές ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος στον επικείμενο έλεγχο της λεγόμενης «τρόικας» δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ θα εξετάσουν κατά βάση δύο πράγματα: Πρώτον, πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2010 και δεύτερον αν εφαρμόζονται όλα όσα έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει η Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι εξελίσσεται κανονικά και ότι το έλλειμμα μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν, ενώ σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, σημείωσε ότι εφαρμόζεται επίσης πιο γρήγορα. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα απαιτηθεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων.