Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 14:38

Αλλαξε ρότα τελικά το «Zenith»

Αλλαγή σχεδίων πλεύσης για το «Zenith», καθώς, με απόφαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας και λόγω της 24ώρης απεργίας της ΠΝΟ, το κρουαζιερόπλοιο δεν θα φθάσει τελικά τη Δευτέρα στο πειραϊκό λιμάνι. Κίνδυνος εγκλωβισμού στην Αθήνα χιλιάδων άλλων επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Αλλαγή σχεδίων πλεύσης για το «Zenith», καθώς, με απόφαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας και λόγω της 24ώρης απεργίας της ΠΝΟ, το κρουαζιερόπλοιο δεν θα φθάσει τελικά τη Δευτέρα στο πειραϊκό λιμάνι, αλλά θα καταπλεύσει στην Μάλτα.

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός κυριαρχεί στον Πειραιά, με τον εμπορικό κόσμο της πόλης να διαμαρτύρεται, καθώς –όπως τονίζει, πλήττεται έντονα από τις συνεχείς απεργίες της ΠΝΟ.

Μάλιστα χθες οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους, προκειμένου το πρωί της Δευτέρας να συγκεντρωθούν στο Terminal των κρουαζιερόπλοιων για να οργανώσουν υποδοχή των επιβατών.

«Θα έπρεπε οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι να μην αγνοούν ότι το δικαίωμα της απεργίας θεμελιώνεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και μάλιστα όταν αυτό ασκείται μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση», απαντούν οι ναυτεργάτες.

Εξάλλου, την έντονη ανησυχία της εκφράζει, με επιστολή της προς την ΥΠΟΙΑΝ και τον ΥΠΠΟΤ, και η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), σημειώνοντας ότι η απεργία «για ακόμη μία φορά θα έχει ως θύμα την ελληνική κρουαζιέρα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού».

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «θύματα» αυτή την φορά των κινητοποιήσεων θα είναι 6.000 επιβάτες πέντες κρουαζιερόπλοιων που κανονικά πρέπει να αναχωρήσουν αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία απεργεί λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για άρση του καμποτάζ και με βασικό αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.

ΝΔ: Αδρανής και άβουλη η κυβέρνηση

«Για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση δε μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου και της τάξης», σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ η αρμόδια τομεάρχης Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την αλλαγή σχεδίων πλεύσης του Zenith, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

«Τη Δευτέρα θα κατέπλεε το κρουαζιερόπλοιο “Zentih” στον Πειραιά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο διασυρμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεφαλογιάννη πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουν περάσει 40 ημέρες από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για άρση του καμποτάζ. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα».

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται αδρανής και άβουλη να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ο τουρισμός κρουαζιέρας κλονίζεται και κάποιοι ονειρεύονται πατέντες για “καμποτάζ με καμουφλάζ”», κατέληξε.