Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 14:25

Eurobank EFG: Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ισχυρούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG. Στο 1% αναμένεται φέτος η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ισχυρούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκδοσης, κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει η Κίνα, καθώς οι εισαγωγές της αυξάνονται σημαντικά και βοηθούν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει.

Για τις ΗΠΑ, η τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τα μέσα του έτους, προτού η ανάπτυξη επιταχυνθεί ξανά κατά το τέλος του 2010. Όπως τονίζει, οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την αμερικανική οικονομία είναι η ανοδική πορεία της εγχώριας ζήτησης, η μείωση της απασχόλησης μετά τη σημαντική άνοδο των δύο τελευταίων μηνών και το υψηλό χρέος της χώρας.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό περίπου 1% το 2010, ενώ σημαντικές αποκλίσεις αναμένονται στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών. Η ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης κερδίζει έδαφος λόγω της αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας, η οποία ωφελείται από την ισχυρή ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών και το αδύναμο ευρώ.

Αντίθετα, χαμηλότεροι ή και αρνητικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί αναμένονται στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες εμφανίζουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα και εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG αναφέρει την εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης, εκτός από τις χώρες του «ευρωπαϊκού Νότου», στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως στις ΗΠΑ – χώρες όπου το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά – και την ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης να στρέψουν την δυναμική του χρέους τους προς μια βιώσιμη κατεύθυνση.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, εκτιμάται ότι θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην οικονομική ανάκαμψη. «Η έξοδος από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή, ώστε να αποτραπούν απότομες μεταβολές των επιτοκίων, οι οποίες πιθανόν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και να προκαλέσουν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»