Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τις υπαρκτές, πλέον, νέες «αγορές» των τυχερών παιχνιδιών υπογράμμισε ο διευθύνων συμβούλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Ιωάννης Σπανουδάκης, σημειώνοντας πως «όποιος επιμένει σε αντίθετη άποψη, εθελοτυφλεί».
Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τις υπαρκτές, πλέον, νέες «αγορές» των τυχερών παιχνιδιών υπογράμμισ ο διευθύνων συμβούλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Ιωάννης Σπανουδάκης, σημειώνοντας πως «όποιος επιμένει σε αντίθετη άποψη, εθελοτυφλεί».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Πρακτικές και πρότυπα λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών-προτάσεις για τη δημιουργία συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα» ο κ. Σπανουδάκης παρατήρησε πως πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα υπηρετήσει και το μείζονα αυτή την περίοδο στόχο της αύξησης των εσόδων του κράτους.
Πρόσθεσε δε πως «δεν έχουν άδικο, αφού από την ανεξέλεγκτη και επί μακρό χρονικό διάστημα λειτουργία αυτών των "αγορών" η απώλεια χρηματικών ποσών από τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σ' αυτά τα παιχνίδια, καθώς και η απώλεια φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος, είναι εξαιρετικά σημαντική».
Όπως ανέφερε, από την ανεξέλεγκτη δραστηριοποίηση εταιρειών σ' αυτές τις, παράλληλες "αγορές", πλήττονται τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι, πέρα από τα στενά οικονομικά όρια, κοινωνικό.
«Θεωρούμε ότι ευαίσθητες "αγορές", όπως αυτές των τυχερών παιχνιδιών, δεν μπορούν να λειτουργούν δίχως κανόνες και φραγμούς, δίχως τον συστηματικό και αδιάλειπτο κρατικό έλεγχο. Κάθε εταιρεία που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί σ' αυτό τον χώρο θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και έλεγχο. Τον έλεγχο αυτό υφιστάμεθα εμείς όλα τα χρόνια λειτουργίας μας. Και ορθώς τον υφιστάμεθα. Ζητάμε το ίδιο να ισχύσει και σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Ζητάμε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό καθεστώς, αλλά και ένας κεντρικός μηχανισμός ελέγχου της λειτουργίας των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών», εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, «ο κλάδος των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους, των ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών και του στοιχηματισμού μέσω του διαδικτύου, είναι μια διαδεδομένη πραγματικότητα στη χώρα μας και δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει, όσο και αν κανείς προσπαθήσει να την απαγορεύσει».
«Επιθυμούμε - και το έχουμε υπογραμμίσει με κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση - ένα σύστημα αδειοδότησης και κεντρικής εποπτείας με βάση κριτήρια και διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των επιμέρους κατηγοριών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Θέλουμε σ' αυτό το σύστημα να συμμορφώνονται όλοι οι ανάδοχοι και όλοι οι συνεργαζόμενοι με αυτούς πάροχοι, έτσι, ώστε να αποτρέπεται η μετατροπή των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων σε παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια» πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Σπανουδάκη, «είναι αναγκαίο, εκτός από το "γράμμα του νόμου", να δημιουργηθεί ενιαίο κεντρικό σύστημα συνεχούς εποπτείας και ελέγχου όλων των διεξαγόμενων ηλεκτρονικών παιγνίων από έναν και τον αυτό φορέα, ο οποίος μπορεί να είναι η Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων, η οποία θα αναλάβει διευρυμένες ρυθμιστικές, κυρωτικές, κανονιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες».
«Θέλουμε μέσα από ένα σύστημα αδειοδότησης που θα καθιερωθεί για καθεμία κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών να διασφαλιστεί η οικονομική ελευθερία των παρόχων, αλλά και η ελευθερία των καταναλωτών να επιλέξουν τον πάροχο, με απώτερο στόχο την προσφορά καλύτερων και πιο οικονομικών υπηρεσιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών προς όφελος των πολιτών και της ελληνικής πολιτείας», ανέφερε.
Θέλουμε το κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας, αλλά και οι στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί απ΄ αυτό, οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - συγκεκριμένα όσον αφορά στα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια - να αρθεί και να καταστεί απολύτως σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο και όσα ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Θέλουμε να ασκηθεί μια περιοριστική πολιτική στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, συμπλήρωσε ο κ. Σπανουδάκης.
Καταλήγοντας δε τόνισε ότι μέσα από ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο η ΟΠΑΠ ΑΕ θα επιδιώξει να εισέλθει και στις νέες "αγορές" που αναπόφευκτα θα λειτουργήσουν στο εξής καις τη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ