Τις μεγαλύτερες απώλειες δεκαετίας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ διεύρυνε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τα ελλείμματα προϋπολογισμού θα εκτροχιάσουν τις οικονομίες καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση κλονίζει το τραπεζικό σύστημα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες δεκαετίας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ διεύρυνε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τα ελλείμματα προϋπολογισμού θα εκτροχιάσουν τις οικονομίες καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση κλονίζει το τραπεζικό σύστημα.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά πριν από την ανακοίνωση για την ανεργία που εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο και μετά την υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε για περισσότερες ζημίες στις τράπεζες καθώς διευρύνεται η χρηματοπιστωτική κρίση.
Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2264 δολ. στις 10:28 π.μ. στο Τόκιο από 1,2306 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το ευρωπαϊκό νόμισμα άλλαξε χέρια στα 111,65 γιέν από 112,31 γιέν.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η ανεργία στην Ιταλία αυξήθηκε καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ανεργία 8,9% τον Απρίλιο (εποχιακώς προσαρμοσμένη) από 8,8% τον Μάρτιο. Τα στοιχεία θα ανακοινώσει σήμερα η στατιστική υπηρεσία Istat της χώρας. Χθες στις Βρυξέλλες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης στελεχών και καταναλωτών στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 98,4 από 100,6 τον Απρίλιο.
Τον Μάϊο το ευρώ υποχώρησε 7,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνοντας απώλειες για έκτο συνεχόμενο μήνα. Αυτό ήταν το μακροβιότερο χρονικό διάστημα απωλειών από το αντίστοιχο που έληξε τον Απρίλιο του 2000.
Οι ανησυχίες ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα δυσκολευτούν να τιθασεύσουν το χρέος τους αύξησε την εικοτολογία για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. Στις 28 Μαΐου η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας στο ΑΑΑ, λέγοντας ότι το έλλειμμα της χώρας είναι πιθανόν να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.
Φέτος ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τρεις γύρους μέτρων μείωσης του ελλείμματος που σκόρπισαν την κοινωνική αναταραχή για τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσαν μηχανισμό στήριξης ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. με στόχο να περιορίσουν την κρίση του ελλείμματος της Ελλάδας από την επέκταση.
Μετά από αυτό, η Ισπανία ανακοίνωσε περικοπές 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η Πορτογαλία δεσμεύθηκε να μειώσει τους μισθούς και να αυξήσεις τους φόρους για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.
Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά την εξαμηνιαία της έκθεση ανέφερε ότι νέες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι οι ζημίες από τα δάνεια πιθανόν να είναι υψηλότερες το 2010 από το 2009 και ότι υψηλές ζημίες αναμένονται για το 2011.
Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,1% έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation Weighted Currency Indexes. Το δολάριο των ΗΠΑ ανατιμήθηκε 9,2%, ενώ το γιέν ισχυροποιήθηκε 12%.
Τον Οκτώβριο του 2000 το ευρώ άγγιξε τα 82,30 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο του 2008 αναρριχήθηκε στο 1,6038 δολάρια.