Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση Διαδικασιών Σύστασης Προσωπικών και Κεφαλαιουχικών Εταιριών και άλλες διατάξεις» προχώρησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση Διαδικασιών Σύστασης Προσωπικών και Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και άλλες διατάξεις» προχώρησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Οι βελτιώσεις ενσωματώνουν παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων και των βουλευτών των κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η κ. Κατσέλη, στο άρθρο 4 παρ. 1 ικανοποιείται το αίτημα των φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ, και δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες μιας στάσης να διευκολύνουν σημαντικά και τους επιτηδευματίες.
Επιταχύνονται, δηλ., δραστικά τα βήματα για την έναρξη εμπορίας επαγγελματικής οικονομικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, όπως ο προέλεγχος, η κατοχύρωση επωνυμίας, και η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ και στο αρμόδιο Επιμελητήριο, καθώς όλα αυτά θα διενεργούνται μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης.
Επιπλέον, με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 4 ικανοποιείται το αίτημα των φορέων να μπορεί μελλοντικά ο θεσμός της Υπηρεσίας μιας Στάσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μπορούν να συστήνονται και άλλοι υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ, όπως για παράδειγμα Ευρωπαϊκές Εταιρείες, συνεταιρισμοί και κοινοπραξίες.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι διευρύνονται οι υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν Υπηρεσίες μιας Στάσης και οι οποίες απαιτούν δημοσιότητα από την εμπορική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις, οι τροποποιήσεις καταστατικών κ.λπ.
Παράλληλα, το ΥΠΟΙΑΝ ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων των Επιμελητηρίων και φέρνει ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι η πιστοποίηση των ΚΕΠ θα γίνει με χωριστή ΚΥΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης των σκοπών του σχεδίου νόμου.
Επιπρόσθετα, στο άρθρο 13 αξιολογήθηκε θετικά το αίτημα τόσο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων όσο και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στα Επιμελητήρια να μην καταργηθεί το Εποπτικό Συμβούλιο ως όργανο εποπτείας του ΓΕΜΗ, και για το λόγο αυτό, προχώρησε η θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου σε σχήμα και λειτουργία Εποπτικού Συμβουλίου.
Με τη νομοθετική προσθήκη στο άρθρο 17 που αφορά στις εμπορικές μισθώσεις ικανοποιείται, ακόμη, το αίτημα των παραγωγικών φορέων να παρέχεται η δυνατότητα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης και στην περίπτωση που έχει παραιτηθεί ο μισθωτής από το δικαίωμα καταγγελίας, καθώς επίσης και στην περίπτωση που η εμπορική μίσθωση αφορά ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Αναγνωρίζοντας ότι η εν λόγω επέκταση συνδέεται με την αντιμετώπιση δυσχερειών που προκλήθηκαν εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η ισχύς των προστιθέμενων διατάξεων περιορίζεται μέχρι την 31.12.2012.
Με άλλη ρύθμιση ικανοποιούνται αιτήματα επιμελητηρίων της χώρας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και παρατείνεται κατά δύο μήνες (δηλαδή μέχρι την 30.7.2010) η προθεσμία για την προσκόμιση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών κατά τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν.3816/2010 «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ σε δάνεια για την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Λόγω της παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών κρίνεται αναγκαία και η αντίστοιχη παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του 10% των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005 και μέχρι την 30.6.2007 κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του ν. 3816/2010 από την 15.6.2010 στην 10.8.2010.
Λ. Κατσέλη: Συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι παράγει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται πάνω από 70% το κόστος σύστασης των εταιρειών. Ανέφερε, μάλιστα, ενδεικτικά ότι το κόστος σύστασης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, από 1.900 ευρώ μειώνεται στα 590 ευρώ (72% μείωση).
Επιπλέον, όλες οι διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων περιορίζονται σε ένα μόνον βήμα, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε., από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ και από δεκαέξι για τις Α.Ε.
Μειώνεται επίσης δραστικά σε μία ημέρα ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση εμπορικών εταιριών, ενώ, όπως είπε, ο μέσος όρος του χρόνου για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες.
Σύμφωνα με την υπουργό, η χώρας μας ανέρχεται κατά 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τη θέση 109 στην θέση 90, ενώ σημαντική βελτίωση προκύπτει και στην κατάταξη της θέσης της χώρας, σε ό,τι αφορά στο «starting a business», όπου από τη θέση 140 το 2009 θα ανέλθουμε 97 ολόκληρες θέσεις και θα βρεθούμε μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες.