Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 06:16

«Αγκάθι» οι αυξήσεις στους μισθούς

Στις αυξήσεις των μισθών «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). «Πάγωμα» των αυξήσεων ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού επιζητά η ΓΣΕΕ.

Στις αυξήσεις των μισθών «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Όπως γνωστοποιήθηκε, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία του ΣΕΒ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού, κοντά στο 3%. Μάλιστα οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ μιας τριετούς σύμβασης, χωρίς να αποκλείουν διορθωτικές κινήσεις το 2011 και 2012. Στο τραπέζι τέθηκαν και τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, καθώς, όπως είπε «αποτελεί νόμο του κράτους». «Είναι πολλά αυτά που λέει ο νόμος του κράτους, είναι πολλά αυτά που μας περιορίζουν, με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο που υπαγορεύει η τρόικα στην Ελλάδα, «ρίχνει βαριά σκιά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» για τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού

Παρά τις διαφωνίες, φαίνεται πως τελικά διασφαλίζεται η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Η βούληση μας είναι -και έχει έμπρακτα αποδειχθεί η προσπάθεια- να μην περικοπούν μισθοί», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Συζητούμε την απόλυτη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε πως «οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν τη θετική βούλησή τους να υπάρχει αυτή η θωράκιση».

Σημείωσε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ επιθυμεί μία «ΕΓΣΣΕ η οποία θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά το 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων».

«Ισχύει ο κατώτατος μισθός»

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο διατήρησης του υφιστάμενου κατώτατου ορίου των 740 ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργοδότες δήλωσαν ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ». «Είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει ο κατώτατος μισθός, είτε υπογραφεί είτε όχι, η νέα Σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΣΕΕ: Οφείλουμε να διασφαλίσουμε σταθερές αμοιβές

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ΕΓΣΣΕ με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Ακόμη και σήμερα κάποιοι οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να συμφωνούν, να εφαρμόζουν και να τηρούν αυτά που υπόσχονται και πιστεύω ότι όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουμε κάθε καλή πρόθεση να το πράξουμε», συμπλήρωσε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 14 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΣΕΕ.