Ανησυχία για το ενδεχόμενο ο αγώνας κατά των δημόσιων ελλειμμάτων να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην απασχόληση εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.
Ανησυχία για το ενδεχόμενο ο αγώνας κατά των δημόσιων ελλειμμάτων να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην απασχόληση εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.
«Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς ενίσχυση της απασχόλησης» σημείωσε ο υπεύθυνος της γραμματείας του οργανισμού Χουάν Σομάβια εγκαινιάζοντας την 99η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, στην οποία μετέχουν περίπου 4.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών από τις 183 χώρες μέλη του ΟΙΤ και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.
Μετά τα ποσοστά ρεκόρ που σημείωσε το 2009 η ανεργία (212 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, δηλαδή ποσοστό ανεργίας 6,6%) «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για μια συνολική μείωση του ποσοστού ανεργίας» παγκοσμίως, πρόσθεσε.
Έρευνες του ΟΙΤ και άλλων οργανισμών καταδεικνύουν «ότι μια πρόωρη μείωση των ελλειμμάτων θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάκαμψη. Αυτό θα αύξανε την ανεργία και, τα δύο επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να προκαλέσει διεύρυνση των ελλειμμάτων λόγω της βουτιάς των φορολογικών εσόδων» συνέχισε ο Σομάβια.
Ο αξιωματούχος του οργανισμού επέμεινε στις κοινωνικές συνέπειες της νέας κρίσης. «Οι κοινωνικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Ήδη υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση για τη μηδαμινή ανάκαμψη της απασχόλησης» εξήγησε. Προειδοποίησε ότι «τα προσεχή χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους μας: τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς υπευθύνους, και για το πολύπλευρο σύστημα».
Κατά συνέπεια, συμπέρανε, ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστά ένα από τα δυνατά σημεία του οργανισμού «είναι σήμερα πιο κρίσιμος από ποτέ: Οφείλουμε το ταχύτερο να γίνουμε το εφαλτήριο μιας δημιουργικής ανάκαμψης της απασχόλησης».
Παράλληλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την πραγματοποίηση στις 29 Σεπτεμβρίου μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης» κατά την οποία θα γίνει και πορεία στις Βρυξέλλες, σε διαμαρτυρία για τις περικοπές των δαπανών στην Ευρώπη.
Η πορεία προγραμματίστηκε ώστε να συμπίπτει με σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και τα συνδικάτα μπορούν επίσης να διοργανώσουν απεργίες ή διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), η οποία αντιπροσωπεύει 82 συνδικάτα σε 36 χώρες.
«Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται συλλογικά για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εύθραυστη και ευάλωτη σε μια νέα ύφεση, η ETUC θα διοργανώσει μια συλλογική απάντηση των εργατικών συνδικάτων» αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Οι διοργανωτές αναμένουν τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ στην πορεία στις Βρυξέλλες στις 29 Σεπτεμβρίου, σημείωσε αξιωματούχος της ETUC.