Nέο κύμα ρευστοποιήσεων σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τετραετίας, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τετραετίας, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και οι ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν μετά τις φήμες ότι η Ουγγαρία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με μια κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας.
«Το περιβάλλον δεν είναι καλό και αυτό είναι το τελικό κριτήριο. Οι επενδυτές χρειάζονται να προχωρούν σε ποιοτικές αγορές», σχολίασε διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management.
Το ευρώ, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε νωρίτερα κάτω από τα 1,19 δολάρια, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών. Παράλληλα, υποχώρησε κάτω από τα 108,33 γιεν, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.
Στις 09:39 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1937 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 91,25 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος παρουσίασε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street. Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε κατά 3,8% στις 9.520,80 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση φέτος.
Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 859,21 μονάδες, μειωμένος κατά 3,5%.
Με σημαντική πτώση άνοιξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,3%, τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,1% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,6%.
Απώλειες 3,6% καταγράφει η μετοχή της Rio Tinto, ενώ πιέσεις δέχονται και οι τραπεζικοί τίτλοι, με την Societe Generale να χάνει 1,4%.
Στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1826726 .
Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες για το διογκωμένο χρέος της Ουγγαρίας οδηγούν σε άνοδο τo κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και και άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS).
Τα CDS των πενταετών γαλλικών τίτλων ενισχύονταν νωρίτερα στις 100 μονάδες βάσης από 92 μονάδες βάσης την Παρασκευή και των αυστριακών στις 128 μονάδες βάσης από 106 λόγω σημαντικής έκθεσης στην οικονομία της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με το Μarkit, τα CDS της Ουγγαρίας αυξάνονταν στις 438 μονάδες βάσης από 421 μονάδες την Παρασκευή. Αντίθετα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών πενταετών τίτλων μειώθηκε στις 770 μονάδες βάσης από 805 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με το Markit.