Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 14:22

Στήριγμα στις αγορές από Γερμανία

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ σταθεροποιείται, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τετραετίας, μετά την αναπάντεχη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία.

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ σταθεροποιείται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το Μάρτιο, όταν είχαν εμφανίσει άνοδο 5,1%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή τους κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 29,6%.

Στον απόηχο των στοιχείων, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων περιόρισαν τις απώλειές τους. Στις 13:26 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,4% στις 995,02 μονάδες, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα έως τις 982,19 μονάδες.

Μεταξύ των τραπεζών, οι μετοχές των Banco Santander, Societe Generale και UniCredit ενισχύονται από 0,7% έως 1%.

Εν τω μεταξύ, τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει και το ευρώ, το οποίο βυθίστηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου. ΠαρόλΆ αυτά, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ουγγαρία εξακολουθούν να επηρεάζουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στις 14:09 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1983 δολάρια.

Το ευρώ, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε νωρίτερα κάτω από τα 1,19 δολάρια, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών. Παράλληλα, υποχώρησε κάτω από τα 108,33 γιεν, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.