Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 14:18

«Καμπανάκι» Fitch για το έλλειμμα της Βρετανίας

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση και θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, υπογραμμίζει η Fitch Ratings σε σημερινή ανακοίνωσή της. Υποχώρησε η στερλίνα έναντι του δολαρίου.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση και θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, υπογραμμίζει η Fitch Ratings σε σημερινή ανακοίνωσή της.

«Το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης στη Βρετανία είναι τεράστιο και απαιτεί μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη στρατηγική εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που ορίστηκε στον προϋπολογισμό του Απριλίου 2010», τονίζουν οι αναλυτές της Fitch.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι οι πληρωμές τόκων για το χρέος της χώρας ενδεχομένως να ανέλθουν στα 70 δισ. στερλίνες (101 δισ. δολάρια) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από 31 δισ. στερλίνες που ήταν την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fitch, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στα 1,4396 δολάρια, ανεβάζοντας την πτώση από τις αρχές του έτους στο 11%.