Απέρριψε τα περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η τρόικα φαίνεται πως είναι ικανοποιημένη, τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ως ανυπόσταστα απέρριψε τα περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και τα περί εξόδου από το ευρώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, επιχείρησε να καθησυχάσει τους καταθέτες, τονίζοντας πως δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου. Πρόσθεσε πως διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Νανόπουλος δήλωσε ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και τις προοπτικές της. Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως «οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά, υποστηρίκτικα για να μπορέσει η οικονομία να βγει από την κρίση».
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει και σ' αυτό πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Δεν χρειάζεται, συνέχισε, μόνο μιζέρια και γκρίνια αλλά χρειάζεται να ξεκινήσει προσπάθεια για την ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσε σε «συγκεκριμένες τομές», επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει καταθέσει προτάσεις, αλλά αυτές δεν επαρκούν και χρειάζεται η κυβέρνηση να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Τόνισε ακόμη πως «δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συμβάλουμε σε ανυπόστατες φήμες».
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επέκρινε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία. Συγκεκριμένα, μίλησε για αντιαναπτυξιακή λογική, για υστέρηση στα έσοδα και ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε και σήμερα πως δεν υπάρχει θέμα ούτε επιστροφής στη δραχμή ούτε πτώχευσης: «Είναι σαφές ότι αυτή η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανένα. Είναι σαφές ότι εμείς σαν κυβέρνηση δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν. Οι αόριστες φήμες, οι ανυπόστατες θεωρήσεις, ακόμα και αναλυτών, αλλά και ό,τι διαδίδεται και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το μόνο που δημιουργεί είναι ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη και την αγορά και εμείς αυτό δεν το ανεχόμαστε».
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι με το Πρόγραμμα που έχει χαράξει η κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που κατάφερε να συσταθούν στην Ευρώπη, «μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ», διαβεβαιώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «επειδή αυτό το Πρόγραμμα το υλοποιούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να ευσταθεί καμία από τις φήμες που κυκλοφορούν».
Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην «καθησυχαστική» δήλωση του εκπροσώπου του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα κι αν υπάρξουν αποκλίσεις.
Ακόμη επισήμανε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι αυξημένος και όσον αφορά στα έσοδα τόνισε ότι γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποδώσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις είναι επειδή δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα συγκεκριμένες εισπράξεις εσόδων, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα.
Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως είναι «σε σωστό δρόμο»: «Χθες ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%».
Επισήμανε ακόμη πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, διευκρινίζοντας πως μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου, κινούμαστε προς την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης τον Ιούνιο.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη της τρόικας τον Ιούνιο, σημείωσε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ «φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με όσα κάνουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, σημείωσε πως υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση στο τραπέζι ότι όλοι χρειάζεται να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, προσθέτοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις.
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε, του Eurogroup, σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η ευρωζώνη διαμηνύει στις αγορές ότι θα υπερασπισθεί τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και τη σταθερότητα στο σύνολό της.