Με υψηλότερο των προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εξαγωγών και της βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών.
Με υψηλότερο των προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εξαγωγών και της βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως με ρυθμό 5% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, ταχύτερα της ανάπτυξης του 4,9% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές καθώς η ανακοίνωση τροφοδότησε τις εικασίες ότι η ανάκαμψη της χώρας από τις εξαγωγές θα αντισταθούν στην κρίση χρέους της Ευρώπης. Εταιρείες από την Elpida Memory Inc. έως της JFE Holdings Inc. ευνοούνται από τη ζήτηση στην Ασία, και αυτό άρχισε να ενθαρρύνει τις δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας παρά την διατήρηση του αντιπληθωρισμού.
Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο έως 0,7% και στο μέσον της συνεδρίασης κέρδιζε 0,3%. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 14% από την έναρξη του Μαΐου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 91,16 ανά δολάριο ΗΠΑ από 91,24 πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.
Το τελευταίο τρίμηνο οι επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας ήταν καλύτερες των προβλέψεων όλων των οικονομικών αναλυτών.
Η Ιαπωνία αναπτύχθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μετά την χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2%, τον ίδιο ρυθμό που προέβλεψε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα και ταχύτερα από την ανάπτυξη των ΗΠΑ με ρυθμό 0,8% και της Ευρώπης, με ρυθμό 0,2%.
Αλλη έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 17 μήνες τον Μάϊο, αποτέλεσμα της αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να καταστήσει ευκολότερο το έργο του νέου πρωθυπουργού της χώρας Ναότο Καν να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο στον κόσμο, χωρίς να βλάψει την οικονομική αναζωογόνηση. Στα τέλη του μήνα η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει περικοπές καθώς η Ιαπωνία εύχεται να αποφύγει συγκρίσεις με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι εξαγωγές που οδήγησαν σε ανάπτυξη, αυξήθηκαν 6,9%, με τον ίδιο ρυθμό των αρχικών εκτιμήσεις. Οι καθαρές εξαγωγές – φορτώσεις μείον τις εισαγωγές – συνέβαλαν κατά 0,7% στην ανάπτυξη και με τον ίδιο ρυθμό του τελευταίου μήνα.
Οι δαπάνες των καταναλωτών που αποτελούν περισσότερο του ημίσεως της ιαπωνικής οικονομίας , αυξήθηκαν 0,4% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,3% που εκτιμάτο τον τελευταίο μήνα, αποτέλεσμα των κινήτρων της κυβέρνησης για αγορές ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων. Οι επενδύσεις σε κατοικίες επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στο 0,4% από το 0,3%.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν 0,6%, με χαμηλότερο ρυθμό της αρχικής ανακοίνωσης του 1%. Οι ιαπωνικές εταιρείες αρχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους σε εργοστάσια και εξοπλισμό, παρά τα σύννεφα από την κρίση χρέους στην Ευρώπη, τα οποία σκιάζουν την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.