Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 10:31

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια. Απώλειες καταγράφει η μετοχή της BP.

Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια. Απώλειες καταγράφει η μετοχή της BP εξαιτίας των ανησυχιών για το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

«Η BP είναι τόσο μεγάλος παίκτης και προκαλεί αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», σχολίασε αναλυτής της IG Index. «Αν πρέπει να προχωρήσει και να μειώσει το μέρισμά της, αυτό θα θεωρηθεί μια αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 10,1%, περιορίζοντας την χρηματιστηριακή αξία της κατά 10,6 δισ. στερλίνες περίπου.

Απώλειες 3,7% καταγράφει και ο τίτλος της βρετανικής Home Retail, οι πωλήσεις της οποίας σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές των Banco Santander, HSBC και Barclays υποχωρούν από 0,8% έως 1,6%.

Στις 10:10 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφωνόταν στις 992,50 μονάδες, μειωμένος κατά 0,6%.