Να ενώσουν τις δυνάμεις τους αποφάσισαν ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
Να ενώσουν τις δυνάμεις τους αποφάσισαν ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
Οι εταιρίες αυτές θέλησαν να κάνουν πράξη τη ρήση «ισχύς εν τη ενώσει» σε έναν κλάδο που δεν μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες ενέργειες, προκειμένου να ανταλλάξουν τα δεδομένα των κλινικών ερευνών για νέα φάρμακα αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Μέσα από αυτή τη συμμαχία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα προκύψει μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία θα παρέχει στους ερευνητές των εταιριών και των ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων και ιδιωτικών, παγκόσμια πρόσβαση σε ένα πλούτο πληροφοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την κλινική μελέτη χιλιάδων ασθενών με αυτές τις εγκεφαλικές παθήσεις.
Η ανταλλαγή των στοιχείων και η ελεύθερη πλέον πρόσβαση σε αυτά πιστεύεται ότι θα διευκολύνει τους ερευνητές στην πρόοδο των εργασιών τους σε σχέση με τις ασθένειες αυτές που εμφανίζονται ακόμη πιο συχνά ανά τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική θεραπεία. Σήμερα, περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια πάσχουν από Πάρκινσον.
Η πρωτοβουλία για την κοινή βάση των κλινικών ερευνητικών δεδομένων συντονίζεται από τη Συμμαχία Εναντίον των Μεγάλων Ασθενειών, έναν οργανισμό ασθενών και φαρμακοβιομηχανιών, που δρουν στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Critical Path. Στη συμμαχία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι εταιρίες Pfizer, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Sanofi-Aventis κ.α.
Την όλη προσπάθεια στηρίζουν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ο μεγαλύτερός δημόσιος αμερικανικός ερευνητικός φορέας), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ