«Οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας και εμφανίστηκε ικανοποίημένος με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
«Οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, προσερχόμενος σε Συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο και τη μείωση του ελλείμματος, κατά περίπου 40%.
Ανέφερε, επίσης, ότι «προηγούμαστε των χρονοδιαγραμμάτων», που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ενώ προχωρούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει
Την εγκατάλειψη της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης υπογραμμίζει, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standart, o Πρωθυπουργός, θέτει ως καθήκον την πλήρη αναδόμηση της οικονομίας και επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Στην ολοσέλιδη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός ζητά από την Ευρώπη να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομείς που άφησαν ανεκμετάλλευτους και δεν επένδυσαν σε αυτούς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ακόμα ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς και της σύνταξης».
Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος.
Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βιέννη ο ΛΑΟΣ τόνισε πως «καλό θα ήταν, η αισιοδοξία του πρωθυπουργού να συνδυαζόταν και με μία αναπτυξιακή προοπτική, την οποία δεν έχουμε δει ακόμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ