Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 06:43

Πάνω από τα 74 δολ. το αργό

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη διευρύνοντας τα κέρδη που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εικασιών ότι η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα αυξήσει τη ζήτηση του καυσίμου από τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη διευρύνοντας τα κέρδη που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εικασιών ότι η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα αυξήσει τη ζήτηση του καυσίμου από τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τέταρτη φορά σε πέντε ημέρες πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα που προβλέπεται να δείξουν υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και χαμηλότερο κόστος διαβίωσης. Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε μία εβδομάδα έναντι του ευρώ, τονώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως επένδυση.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 88 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 74,66 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:42 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, τα συμβόλαια του καυσίμου διαπραγματεύθηκε στα 74,48 δολ. το βαρέλι. Την εβδομάδα που πέρασε το αργός σημείωσε άνοδο 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών η παραγωγή σε βιομηχανίες, ορυχεία και εταιρείες κοινής ωφελείας αυξήθηκε για δέκατη φορά σε 11 μήνες. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τη Federal Reserve την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Για τις τιμές καταναλωτή οι αναλυτές προβλέπουν μείωση 0,2% τον Μάϊο μετά από υποχώρησή τους κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα μειώθηκαν 1,2% τον Μάϊο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων, σημειώνοντας άνοδο έως 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φθάνοντας στο 1,2208 δολάρια.

Σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να δείξει σήμερα αύξηση 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, όταν σημείωσε άνοδο 1,6% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Στις 11 Ιουνίου, ο Thomson Reuters/University of Michigan προκαταρκτικός δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 75,5 τον Ιούνιο από 73,6 τον Μάϊο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008.

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους που διανύουμε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου όπου αυξάνεται η ζήτηση του καυσίμου, ανακοίνωσε στις 9 Ιουνίου το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα αποθέματά της μειώθηκαν στα 219 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, 5,3% πάνω από τον μέσον όρο πέντε ετών.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 65 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 75 δολ. το βαρέλι στo ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 10:13 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 74,93 δολ. το βαρέλι. Την εβδομάδα που πέρασε το καύσιμο σημείωσε άνοδο 3,1%.