Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων κατά τέσσερις βαθμίδες, σε Ba1 από A3, προχώρησε τη Δευτέρα η Moody's, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk). «Σταθερές» χαρακτηρίζονται οι προοπτικές. Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ.
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων κατά τέσσερις βαθμίδες, σε Ba1 από A3, προχώρησε τη Δευτέρα η Moody's, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η κίνηση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες πιστοληπτικές δυνατότητες της χώρας μας.
Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από το διεθνή οίκο αξιολόγησης «σταθερές».
Προστίθεται πως η βαθμίδα Ba1 αντικατοπτρίζει «τους κινδύνους που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης που τέθηκε σε εφαρμογή από τις χώρες της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου η Moody's είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων διατηρώντας ταυτόχρονα την απειλή ότι πιθανότατα θα προχωρούσε εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.
Ερωτηθείς σχετικά κορυφαίος αναλυτής του Fitch δήλωσε στο Reuters ότι o οίκος δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
«Έχουμε ήδη δηλώσει ότι -εκτός εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη- θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε.
Απάντηση ΥΠΟΙΚ
Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Αναφερόμενο στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί το Υπουργείο σημειώνει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009 και προσθέτει ότι αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο, ενώ οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.
Επαναλαμβάνει δε ότι «όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες».
«Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας» καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.