Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 00:01

Πτώση μετοχών και ψυχολογίας

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, καθώς η προειδοποίηση του αμερικανικού κολοσσού Cisco Systems ότι οι πωλήσεις του μπορεί να είναι απογοητευτικές, επηρέασε τον τομέα τεχνολογίας και γενικότερα την αγορά.

Επίσης, ο κλάδος τεχνολογίας επηρεάστηκε από τη μεγάλη πτώση των μετοχών της Advanced Micro Devices, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι πρόκειται να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της το προσεχές έτος. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές, κάνοντας μία αποτίμηση της πολιτικής της Φέντεραλ Ρεζέρβ μετά την προχθεσινή μείωση των επιτοκίων της, διαπιστώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει πλέον και πολλά περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 184,77 μονάδες, ποσοστό 2,11%, για να κλείσει στις 8.586,24 μονάδες. Απώλειες 42,28 μονάδων, ποσοστό 2,98%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.376,71 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν έδαφος χθες αντανακλώντας την απογοήτευση που σκόρπισαν στους επενδυτικούς κύκλους οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, της Αγγλίας και της Ελβετίας να κρατήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους παρά τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές του τομέα ασφαλειών, όπως της Aegon (-8,35%), AXA (-9,1%), Allianz (-4,8%).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1,99% και 3,55%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί από το φράγμα των 900 μονάδων και να βρίσκεται 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία είχε υποχωρήσει στις 9 Οκτωβρίου.

Μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα ήταν το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου οι μετοχές του ομίλου ΒΤ εκτινάχθηκαν 5,71% μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών στο τρίτο τρίμηνο του 2002.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η συντονισμένη απόφαση των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης να μην προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα διακόπτοντας την πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών.

Ο δείκτης του τομέα ασφαλειών έχασε το πάνω από το 5% της αξίας του, ενώ ακολούθησε σε απώλειες ο δείκτης τεχνολογίας. Η μετοχή του ιταλικού ομίλου Fiat υποχώρησε κατά 6,9% έπειτα από πληροφορίες πως θα ανακοινώσει ζημίες δύο δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ