Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 09:48

Σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά τη σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/08/258240.htm .

Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης μία σειρά εταιρικών προειδοποιήσεων, καθώς και η ανεπιθύμητη -για τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες- ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.690,77 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,57%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του εν λόγω δείκτη σε διάστημα δύο εβδομάδων. Σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06%.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε 862,49 μονάδες μειωμένος κατά 2,05%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο τίτλος της Sega κλείνοντας με σημαντική πτώση κατά 16,5%. Οι συνολικές του απώλειες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αγγίζουν το 36,34%. Την Πέμπτη, η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών αναθεώρησε προς τα κάτω κατά περίπου 70% τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Σημαντική πτώση (5,81%) σημείωσε και η μετοχή της NTT DoCoMo. Μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 95% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης του γιεν έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 2,44%.