Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 06:58

Απώλειες του χαλκού

Απώλειες για δεύτερη ημέρα σημείωσε ο χαλκός μετά τη μείωση των ενάρξεων κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ σηματοδοτώντας χαμηλότερη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα. Πτωτικά επίσης κινήθηκαν ψευδάργυρος και νικέλιο.

Απώλειες για δεύτερη ημέρα σημείωσε ο χαλκός μετά τη μείωση των ενάρξεων κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ σηματοδοτώντας χαμηλότερη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα. Πτωτικά επίσης κινήθηκαν ψευδάργυρος και νικέλιο.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησαν έως 1,8%, φθάνοντας στα 6.558 δολ. ο τόνος στις 9:55 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Στη Σαγκάη τα συμβόλαια που άρχισαν να διαπραγματεύονται πάλι σήμερα μετά από αργία τριών ημερών στην Κίνα, σημείωναν άνοδο έως 2,5% στα 52.680 γιουάν (7.713 δολ.) ο τόνος.

Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 10%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο του 2009, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο χαλκός, τον οποίο κάποιο επενδυτές θεωρούν δείκτη οικονομικής δραστηριότητας καθώς χρησιμοποιείται στις κατασκευές και στις μεταφορές, έχει υποχωρήσει φέτος 11% εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα, θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι κατασκευές αποτελούν το 1/4 της ζήτησης χαλκού σύμφωνα με την Copper Development Association. Οι κατασκευαστές κτιρίων είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες του βιομηχανικού μετάλλου στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο μετά την Κίνα.

Τα μέταλλα κινήθηκαν επίσης σήμερα πτωτικά καθώς το δολάριο αναρριχήθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν, εν μέσω εικασιών ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμφωνήσουν στα μακροπρόθεσμα σχέδια για τα δημοσιονομικά.

Απώλειες 1,2% σημείωσε το αλουμίνιο στο Λονδίνο φθάνοντας στα 1.982 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος υποχώρησε 2,4% φθάνοντας στα 1.785 δολ. ο τόνος και ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 1,4% φθάνοντας στα 1.735 δολ. ο τόνος. Το νικέλιο υποχώρησε 1,7% στα 19.700 δολ. ο τόνος, ενώ ο κασσίτερος παρέμεινε αμετάβλητος στα 17.800 δολ. ο τόνος.