Οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί μία επανάληψη της κρίσης χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί μία επανάληψη της κρίσης χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ακολουθούν οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που είναι υπό συζήτηση καθώς και τα «αγκάθια» στις συνομιλίες:
Αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας
*Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσπαθούν να πετυχαίνουν έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μειώνοντας το έλλειμμά τους κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Οι ποινές θα είναι αυτόματες ή ημι-αυτόματες για τις χώρες των οποίων το έλλειμμα ξεπερνά το όριο του 3% του ΑΕΠ.
*Οι χώρες που δεν καταφέρνουν να κατευθυνθούν προς έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μπορεί να αναγκάζονται να καταβάλουν κάποιο αποθεματικό στην Κομισιόν. Οι παραβάτες μπορεί επίσης να στερούνται του δικαιώματος σε κοινοτικά κονδύλια.
*Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση στο χρέος. Αφού ο ισχύων κανόνας - που υπαγορεύει ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% - δεν είναι σεβαστός, θα πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον των κυβερνήσεων που δεν μειώσουν το χρέος τους αρκετά γρήγορα.
Οικονομική διακυβέρνηση
*Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά στο συγχρονισμό των δημοσιονομικών τους πολιτικών, αμβλύνοντας τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και βοηθώντας τις χώρες που έχουν προβλήματα.
*Μέσα στους έξι πρώτους μήνες του έτους, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποστέλλουν στις Βρυξέλλες τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προκειμένου να εξετάζονται από την Κομισιόν και τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.
*Η εποπτεία των μακροοικονομικών ανισορροπιών πρέπει να ενισχυθεί. Η Κομισιόν θα αξιολογεί τους κινδύνους των ανισορροπιών που απειλούν τη σωστή λειτουργία της ευρωζώνης και θα προτείνει λύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητούν από τις χώρες που έχουν προβλήματα και θα εκδίδουν προειδοποιήσεις προς αυτές.
Μηχανισμός βοήθειας
*Ο μηχανισμός βοήθειας 110 δισ.ευρώ για την Ελλάδα και 500 δισ. ευρώ για την ευρωζώνη είναι προσωρινά μέτρα που θα λήξουν μετά από τρία χρόνια.
*Ανάμεσα στις προτάσεις που κυκλοφορούν είναι και η έκδοση ενός ευρω-ομολόγου, ενός κοινού ομολόγου που θα εκδίδουν οι χώρες της ευρωζώνης και το οποίο πιθανώς θα επιβλέπει μία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χρέους ή ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο παρόμοιο με το ΔΝΤ. Η Γερμανία αντιτίθεται στο ευρω-ομόλογο και είναι υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
«Αγκάθια»
*Η Γαλλία έχει ζητήσει να συγκαλούνται τακτικές συναντήσεις των ηγετών της ευρωζώνης, κάτι που θα λειτουργούσε ως οικονομική κυβέρνηση για τη ζώνη του ευρώ, αλλά και ως αντίβαρο στην ΕΚΤ.
*Η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης ικανής να παίρνει αποφάσεις και επιθυμεί την επιβολή σκληρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα εντάσσονται στις εθνικές νομοθεσίες ή σε μία τροποποιημένη ευρωπαϊκή συνθήκη.
Ωστόσο, σε μία ένδειξη ενότητας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αυτή την εβδομάδα υποχώρησε στις γερμανικές απαιτήσεις για σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και δέχτηκε ότι τα δικαιώματα ψήφου των κρατών-μελών που τους παραβιάζουν συστηματικά θα πρέπει να αναστέλλονται.
*Η Βρετανία αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές οδηγούν σε περαιτέρω μεταβίβαση εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να αποστέλλει στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό της προτού παρουσιαστεί στο εθνικό της κοινοβούλιο.
Τραπεζικός φόρος
*Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να μαζεύουν περισσότερα χρήματα από τις τράπεζες αλλά διαφωνούν σχετικά με το αν αυτά θα πρέπει να καταλήγουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς ή σε ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
*Η συζήτηση περιπλέκεται από την πρόταση της Γερμανίας για την επιβολή φορολογίας στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Λονδίνο.
Αντιμετώπιση των κερδοσκόπων
*Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τους «κερδοσκόπους» για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Θεωρούν ότι οι επενδυτές που «στοιχημάτισαν» ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει προκάλεσε πανικό στις αγορές και ανάγκασε τις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν το δίχτυ ασφαλείας των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
*Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ωστόσο έχει υπάρξει σπασμωδική, με τη Γερμανία να επιβάλει απαγόρευση σε κάποιες συναλλαγές, κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο χάος.
*Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για κανόνες με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων.
*Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν κάποια είδη συναλλαγών να απαγορευτούν, ενώ η Βρετανία είναι υπέρ ηπιότερων μέτρων.
Πηγή: Reuters