Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 14:32

ΥΠΟΙΑΝ: Τρεις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση

«Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και ο ελληνικός λαός την κατανόηση για να προχωρήσει η υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από την κρίση», δήλωσε η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και ο ελληνικός λαός την κατανόηση να προχωρήσει η υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από την κρίση και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η δημοσιονομική εξυγίανση, η βιώσιμη κεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω διαφανών κανόνων λειτουργίας και η λήψη διαρθρωτικών μέτρων αποτελούν, σύμφωνα με την ΥΠΟΙΑΝ, τρεις βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.

«Η υλοποίηση και των τριών αυτών παραμέτρων θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και σε αύξηση των εξαγωγών», τόνισε η κ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Economic Club of China στη Σαγκάη.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των ελληνοκινεζικών επαφών για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι σήμερα κινεζικά προϊόντα μεταφέρουν 26 ελληνικά καράβια και ότι στα ναυπηγεία της Σαγκάης ναυπηγήθηκαν το προηγούμενο έτος, εννέα καράβια μεγάλης χωρητικότητας με ελληνική σημαία.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στον «”φαύλο κύκλο” που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης που ξεκίνησε από τους κρατικούς τίτλους και εξελίχθηκε σε κρίση του τραπεζικού συστήματος.

«Τελικά, αυτός ο φαύλος κύκλος έχει επιπτώσεις στην οικονομία, οδηγώντας σε υψηλό κόστος δανεισμού και σε κλείσιμο της παροχής ρευστότητας στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι σε διεθνές επίπεδο πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση για να βελτιωθεί η διεθνής διακυβέρνηση και να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποκλειστούν στο μέλλον τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των μακροοικονομικών στοιχείων».

Επαφές στην Κίνα

Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων που είχε η υπουργός στις επαφές της με κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη.

Σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Μεταφορών της Σαγκάης κ. Σεν Τζουν εξετάστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα. Ο αντιδήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης της Σαγκάης EXPO 2010 και η υπουργός από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης.

Με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κ. Γκενγκ Λιάνγκ η υπουργός είχε μια εθιμοτυπική συνάντηση και διερευνητική συζήτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να διανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης δεν είναι πλήρως ανοικτό σε ξένους επενδυτές λόγω των αυστηρών ελέγχων που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές. Όμως η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ενδιαφέρεται να γνωρίζει τις προθέσεις τις κινεζικής πλευράς να προχωρήσει σε «άνοιγμα»' του χρηματιστηρίου, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται 22 ναυτιλιακές ελληνικές εταιρείες.