Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 14:44

Στήριξη στις αγορές από Κίνα

Κοντά σε υψηλό ενός μηνός βρέθηκε το ευρώ ενώ το γιουάν αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών μετά τη δέσμευση του Πεκίνου να ενισχύσει την ευελιξία του κινεζικού νομίσματος. Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων.

Κοντά σε υψηλό ενός μηνός βρέθηκε σήμερα το ευρώ ενώ το γιουάν αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών μετά τη δέσμευση του Πεκίνου να ενισχύσει την ευελιξία του κινεζικού νομίσματος. Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η απόφαση της Κίνας αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να διευκρινίζει ωστόσο ότι η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του γιουάν θα γίνει σταδιακά.

Ο εκπρόσωπος της τράπεζας τόνισε ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο της διακύμανσης των ισοτιμιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Πεκίνο προτίθεται να διατηρήσει τον έλεγχο επί της ισοτιμίας του γιουάν και να μην επιτρέψει την ταχεία προσαρμογή της.

Σύμφωνα πάντως με κορυφαίους αμερικανούς πολιτικούς παράγοντες, η απόφαση του Πεκίνου για τη συναλλαγματική ευελιξία του γιουάν, αν και θετική, είναι ασαφής και περιορισμένη. Όπως επισημάνθηκε, η κίνηση αυτή της Κίνας σίγουρα αποτελεί ένα θετικό βήμα αλλά εάν η συναλλαγματική αξία του γιουάν δεν αυξηθεί σημαντικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν δράση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το ευρώ ανήλθε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Το δολάριο υποχωρούσε έναντι μιας σειράς ξένων νομισμάτων, επιτρέποντας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να αναρριχηθεί νωρίτερα πάνω από τα 1,2490 δολάρια – στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Μαΐου.

Το ευρώ έκλεισε την Παρασκευή με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το Μάιο του 2009 χάρη στην επιτυχή δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία, η οποία μετρίασε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Στις 14:29 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2401 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου / γιεν στα 91,29 γιεν.

Εν τω μεταξύ, διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται ανοδικά για ένατη συνεχή συνεδρίαση. Επικεφαλής της ανόδου έχει τεθεί ο κλάδος των ορυχείων χάρη στην άνοδο της τιμής των μετάλλων. Οι μετοχές των Anglo American Antofagasta, BHP Billiton και Xstrata ενισχύονταν νωρίτερα από 3,9% έως 4,2%.

Στον αντίποδα, πτώση 3,7% σημείωνε ο τίτλος της BP, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ήδη δαπανήσει δύο δισ. δολάρια για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Στις 14:22 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,3% στις 1.058,44 μονάδες.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε άνοδο 1,1%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη 1,4% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,6%.

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα είχε κλείσει νωρίτερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, καθώς η θεματική άνοδος του γιουάν θεωρήθηκε από τις αγορές ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι τίτλοι των Komatsu και Hitachi Construction Machinery, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των χρηματιστηριακών χάρη στην άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Ο Nikkei έκλεισε στις 10.238,01 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου – αυξημένος κατά 2,4%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 2% στις 902,49 μονάδες.