Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 13:56

Δέσμευση Κίνας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Τη στήριξη της Κίνας στο πρόγραμμα της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Τσεν Ντεμίνγκ.

Τη στήριξη της Κίνας στο πρόγραμμα της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Τσεν Ντεμίνγκ.

«Ως κράτος – μέλος του ΔΝΤ, η Κίνα μοιράζεται αντίστοιχες υποχρεώσεις», δήλωσε ο Τσεν κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο site του κινεζικού υπουργείου.

Τα σχόλιά του έγιναν μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων στη ναυτιλία και στις κατασκευές.

Στο πλαίσιο πάντως της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος διμερή θέματα συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί ήρθαν σε συμφωνία για:

- Την άμεση ενεργοποίηση της Κοινής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία θα συνέλθει στο Πεκίνο μέχρι το τέλος του 2010 προκειμένου να ενεργοποιήσει επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

- Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε forum, που θα γίνει στην Κίνα στις 8 Σεπτέμβρη με αντικείμενο την παρουσίαση των επενδυτικών προτάσεων και σχεδίων που αποτελούν στρατηγική πολιτική για τη χώρα μας.

- Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου.

- Τη διοργάνωση περιοδικών περιφερειακών εκθέσεων και στις δύο χώρες, σε επιλεγμένους κλάδους, όπως ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια τέλος της συνάντησης η κ. Κατσέλη έθεσε τους βασικούς στόχους του υπουργείου σε σχέση με τη ναυτιλιακή πολιτική, τη διεύρυνση του εμπορίου, τη συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, την ενθάρρυνση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και την προώθηση ελληνικών επενδύσεων στην Κίνα.