Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 14:58

Γ. Πριμακόφ: Ο South Stream θα υλοποιηθεί

Το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γ. Πριμακόφ.

Το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Πράιμ-ΤΑΣΣ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος διάλεξης, που έδωσε στη Σόφια, ο κ. Πριμακόφ τόνισε ότι «εάν η Βουλγαρία και κάποιους λόγους αρνηθεί αυτό το σχέδιο, έχουμε εναλλακτικές λύσεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση».

Σύμφωνα με τον κ. Πριμακόφ, ο οποίος θεωρείται «γκουρού» της σοβιετικής και ρωσικής διπλωματίας, η Ρωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο σχέδιο αυτό, το οποίο διασφαλίζει την ποικιλία διόδων και διαδρομών του φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη και την αξιοπιστία της παροχής του.

«Όταν έχουμε μόνο έναν αγωγό, που περνά από ορισμένα κράτη, τότε, είδαμε, ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε συγκρούσεις», εξήγησε ο κ. Πριμακόφ.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι σχέσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας «δεν πρέπει να καταστούν όμηροι των πρόσκαιρων συμφερόντων της κυβέρνησης», ενώ εκτίμησε ότι «τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια δεν είναι μόνο ρωσικά, αλλά κοινά σχέδια, που ανταποκρίνονται και στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα και εντέλει θα το καταλάβουν αυτό όλοι οι Βούλγαροι πολιτικοί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ