Την αναγκαιότητα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας σχετικά τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την αναγκαιότητα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας σχετικά τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως εξήγησε, αν η χώρα μας δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές θα έφτανε το 2060 να δαπανά 24% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό.
«Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και γι' αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και αυτό είναι ξεκάθαρο στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε...να προχωρήσει η χώρα σε πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, παράμετρος του οποίου είναι να μην αυξηθεί πάνω από 2,5 μονάδες του ΑΕΠ, η σημερινή δαπάνη του ασφαλιστικού με προοπτικές το 2060. Με βάση αυτό εκπονήθηκε και συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με βάση αυτό προσαρμόζεται και ο δημόσιος τομέας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται στο δημόσιο τομέα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 65 έτη, προκειμένου να εξισωθούν με τα όρια που ισχύουν για τους άνδρες.
Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν στο συνολικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ενημερωτικά σημειώματα για διαβούλευση των υπό κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου, τη δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος της κυβέρνησης είναι τα τρία νομοσχέδια να κατατεθούν και συζητηθούν πριν κλείσει η Βουλή.
Ενστάσεις ΝΔ για το χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό
Ενημερώνοντας την Επιτροπή ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της ΝΔ για τον χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση.
«Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική», υπενθύμισε, εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης.
«Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.
«Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;», παρενέβη ο κ. Λέγκας και πρόσθεσε: «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».
Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι σύμφωνα με την Κομισιόν «ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο», ενώ «δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». «Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters