Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 12:56

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο Λιμάνι

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά μετά το μπλόκο του ΠΑΜΕ στους καταπέλτες πλοίων την Τετάρτη. Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει ανάλογα φαινόμενα, τόνισε ο Γ. Πεταλωτής. ΝΔ: Κυβέρνηση και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις και το μπλόκο του ΠΑΜΕ στους καταπέλτες των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο λιμάνι και επανέλαβε τη θέση του για το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834426 .

Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση -με δεδομένη και την απόφαση του Πρωτοδικείου για την απεργιακή κινητοποίηση- προκειμένου να επιτραπεί ο απόπλους των πλοίων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει τις ισορροπίες, ώστε να μην υπάρξουν χειρότερες καταστάσεις», καθώς όπως υποστήριξε, «χωρίς την άσκηση βίας δεν θα ήταν δυνατόν να ελευθερωθούν οι καταπέλτες των πλοίων».

«Φαινόμενα σαν το χθεσινό δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα στοχεύει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μέσω του τουρισμού αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων», υπογράμμισε η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη από την Κίνα.

Συμπλήρωσε ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται ότι η απεργία είναι σεβαστή, αλλά –όπως χαρακτηριστικά είπε- «αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και δεν μπορεί δημιουργούνται προβλήματα στα λιμάνια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λιμενικού Αθανάσιος Μπούσιος, υπεραμύνθηκε -μιλώντας στο ρ/σ Βήμα- της απόφασης του Σώματας να μη γίνει επιχειρησιακή επέμβαση προκειμένου να αποπλεύσουν χθες τα πλοία.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «το λιμάνι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, είναι πανταχόθεν ελεύθερο» και συμπλήρωσε ότι αν δινόταν εντολή να σηκωθούν οι καταπέλτες θα υπήρχαν τραυματισμοί.

«Λειτουργώντας κανείς υπεύθυνα το μόνο που θα έπρεπε να κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν να διατηρηθεί η ψυχραιμία για να μην έχουμε άλλου είδους προβλήματα, δηλαδή να υπάρχει τραυματισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπούσιος τόνισε τέλος τα εξής: «Αν είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και κάθε φορά ο ταξιδιώτης να πηγαίνει ανάμεσα από αστυνομικούς ή εν μέσω δακρυγόνων, γιατί και δυνάμεις τις αστυνομίας ήταν, όχι βεβαίως εμφανώς, αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να προκύψει».

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ο εκπρόσωπος τη ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η Νέα Δημοκρατία το κάνει. Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Καλούμε και την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να μην επιτρέψει την επανάληψη τέτοιου είδους φαινομένων», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τα λιμάνια και να έχουμε την απαίτηση στη συνέχεια να πάει καλά ο τουρισμός σήμερα», παρατήρησε, τονίζοντας πως αυτό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει, καθώς από τέτοιες κινητοποιήσεις υφίσταται ζημιά η οικονομία της χώρας.

«Αυτό το δύσκολο καλοκαίρι δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητες υποθέσεις και ευαίσθητα ζητήματα όπως η τουριστική κίνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και κάλεσε κόμματα, φορείς και συνδικαλιστές να συμφωνήσουν σε νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ώστε οι όποιες διαμαρτυρίες να αφήνουν την καθημερινή λειτουργία της οικονομίας να προχωρήσει.

Πάντως, το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε πανταχόθεν, με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την «βρόμικη».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για την τρομοκρατική και συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η κυβέρνηση με το συνεταίρο της ΛΑΟΣ, η ΝΔ και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας, με αφορμή την απεργία στο λιμάνι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Θέλουν να έχει ο λαός το κεφάλι κάτω. Να σέρνεται υπακούοντας στις στημένες αποφάσεις των δικαστηρίων, που βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, κάθε αγώνα που τους βάζει εμπόδιο στην επιδίωξη να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα δεινά της κρίσης.

Δεν υπάρχει απεργία και κινητοποίηση κατά του κεφαλαίου που να μην επιφέρει και κάποιες συνέπειες και σε κάποια τμήματα του λαού, όμως αυτές είναι προσωρινές. Μόνιμες θα είναι όμως οι μαύρες μέρες αν ο λαός σκύψει το κεφάλι».

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση των ακτοπλοϊκών εταιρειών που κατήγγειλαν την παντελή απουσία του κράτους και της δικαιοσύνης από το λιμάνι, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προϊσταμένης αρχής του Λιμενικού Σώματος.

Ταυτόχρονα η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κατέθεσε την Τετάρτη το πρωί μήνυση κατά των δύο ναυτεργατικών σωματείων και κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ νομικά τμήματα εταιρειών διερευνούσαν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηνύσεις και για παράβαση καθήκοντος.

Θα ζητάμε απόπλου από το ΠΑΜΕ

Μετά λύπης ακούμε όμως σε ραδιοφωνικές δηλώσεις τους αρμοδίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διά στόματος του γ.γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Χριστόπουλου να εγκαλούν τις εταιρείες ακριβώς επειδή σέβονται τους νόμους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Attica Group.

Είναι επιπλέον ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζει το Υπουργείο την κατάσταση το γεγονός ότι ο ίδιος γ.γ. δήλωσε ότι οι καταληψίες «περιφρουρούν» την απεργία τους, αν και του είχαν κοινοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις που την είχαν απαγορεύσει ως παράνομη, προσθέτει στην ανακοίνωση η Attica και αναρωτιέται σκωπτικά «αν για άδεια απόπλου θα πρέπει στο εξής να ζητάμε άδεια από το ΠΑΜΕ και όχι από όσους έως σήμερα νομίζαμε ότι είναι οι αρμόδιοι».

Η Hellenic Seaways από την πλευρά της σημειώνει ότι «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε όπως ανεγράφη στο σημερινό τύπο ότι «Λιμενικό - Χρυσοχοΐδης στηρίζουν τους συνδικαλιστές παρά τη δικαστική απόφαση», ότι δηλαδή οι «νόμιμοι» και προστατευόμενοι από την Πολιτεία πολίτες είναι οι παρανομούντες και μόνον».

Και οι δύο εταιρείες που είχαν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγια, αφού ζητούν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία σημειώνουν ότι η ματαίωση των δρομολογίων ήταν αναπότρεπτη παρότι τα πληρώματά τους δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αφού -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Hellenic Seaways «οι αρμόδιες αρχές που είχαν κατά νόμο υποχρέωση να επέμβουν προς άρση της παρανομίας, δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την τάξη στο λιμένα, γεγονός που κατέστη γνωστό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προς μεγίστη βλάβη της χώρας που βρίσκεται στο γνωστό κρίσιμο σημείο».

Να παραιτηθούν

Από την πλευρά της η Attica Group επισημαίνει ότι «Είναι επιπλέον ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζει το Υπουργείο την κατάσταση, το γεγονός ότι ο ίδιος γ.γ. δήλωσε ότι οι καταληψίες «περιφρουρούν» την απεργία τους, αν και του είχαν κοινοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις που την είχαν απαγορεύσει ως παράνομη.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι αδυνατεί να διαφυλάξει την ασφάλεια του λιμένα χωρίς ταυτόχρονα να δηλώσει την παραίτησή του, επιβεβαιώνοντας αυτό που δυστυχώς γνωρίζουν όλοι ότι τα μέτρα του Κώδικα ISPS ουδόλως εφαρμόζονται στο λιμάνι του Πειραιά. Είμαστε βέβαιοι ότι η δήλωση αυτή θα εκτιμηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός βεβαίως αν η ΟΛΠ ΑΕ διαψεύσει τον κ. Γενικό Γραμματέα».

Η Attica Group προχωρεί ένα βήμα πιο μπροστά και ζητά ουσιαστικά την παραίτηση των υπευθύνων σημειώνοντας: «Θα θέλαμε οι υπεύθυνοι να έχουν την ευθιξία να παραιτούνται όταν δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών που οι ίδιοι έχουν αναλάβει». Οι εταιρείες που δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγια επέστρεψαν τα ναύλα στους επιβάτες.

ΗΑΤΤΑ: Πλήττεται ο τουρισμός

Η χώρα μας και ο ελληνικός τουρισμός αιφνιδιάζονται κάθε μέρα από απεργίες και καταλήψεις. Με την απεργία/κατάληψη στο λιμάνι του Πειραιά (σ.σ. χθες) ξεπεράστηκε πραγματικά κάθε διαχειρίσιμο από τον κλάδο μας όριο» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών πρακτόρων (Hatta).

O Hatta εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί «επιτρέπει τη διαιώνιση ενός απίστευτου χάους στο σύνολο της χώρας και τις περισσότερες μέρες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η παρακώλυση συγκοινωνιών έχει γίνει πια καθημερινό φαινόμενο, το οποίο δεν εμποδίζεται ποτέ και για το οποίο δεν τιμωρείται κανείς».

Τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να σχεδιάσουν κανένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα και να έχουν τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν και να το εκτελέσουν όπως το έχουν προγραμματίσει. Η μη εκτέλεση, όμως, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, επιφέρει κυρώσεις -τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσεως- για τα γραφεία.

Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Hatta και ζητάει από την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, των επαγγελματιών του τουρισμού και των εργαζομένων, που αγωνίζονται μόνοι σήμερα, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Δεν μας τρομοκρατούν απαντά το ΠΑΜΕ

Επίθεση κατά των εφοπλιστών εξαπέλυσε το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση - απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε το χθεσινό μπλόκο στους καταπέλτες των πλοίων της ακτοπλοΐας.

«Όσα μέτρα και να πάρουν, όσα εντάλματα και αν εκδώσουν κατά των στελεχών του ταξικού κινήματος στους ναυτεργάτες δε μας πτοούν, δε μας τρομοκρατούν. Ο αγώνας μας κατά της βαρβαρότητας που θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι δίκαιος», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Όσο για τους εφοπλιστές είναι γνωστό σε όλη την εργατική τάξη ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και αυτό το επιδιώκουν βγάζοντας το λάδι στους ναυτεργάτες καταληστεύοντας το επιβατικό κοινό. Ακόμα θυμίζουμε ότι έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα όταν στέλνουν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους πνίγοντας τους στα σαπιοκάραβά τους».