Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 21:16

Πρόστιμα έως 1,5 εκατ. ευρώ για νοθεία καυσίμων

Πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ για νοθεία καυσίμων και άλλες παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση.

Πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ για νοθεία καυσίμων και άλλες παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας, όπως έλλειψη άδειας λειτουργίας και μη τήρηση του ωραρίου, προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την απόφαση ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων καθΆ υποτροπή των διατάξεων περί νοθείας στη διακίνηση και διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να ασκήσει με διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών - καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για περιπτώσεις νοθείας κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης με άλλο καύσιμο ή οποιαδήποτε άλλη ουσία και την κατηγορία της επιχείρησης (εταιρεία εμπορίας, πρατήριο).

Για ποσοστά ανάμειξης που μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλονται σε επιμόλυνση τα πρόστιμα είναι οριακά, ενώ για ανάμειξη με προϊόντα παράνομης διακίνησης, τα πρόστιμα είναι αυξημένα.

Για παράδειγμα η νοθεία του πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό από 0,5 έως 4% επισύρει πρόστιμο από 15.000 ως 42.407 ευρώ. Αν, ωστόσο, η πρόσμιξη γίνει με πετρέλαιο ναυτιλίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται (από 30.000 ως 84.814 ευρώ), ενώ αν η πρόσμιξη γίνει με ουσία εκτός καυσίμων (π.χ. λάδια) τα πρόστιμα φθάνουν μέχρι και 500.000 ευρώ.

Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων προβλέπεται δυνατότητα προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας, προσωρινή ή οριστικής σφράγισης με συνδρομή δικαστικής αρχής.

Επιπλέον, τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) θα μπορούν, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να σφραγίζουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής.

Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων οι φάκελοι θα κοινοποιούνται επίσης στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην ΥΠΕΕ και στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Τέλος, για περιπτώσεις μη τήρησης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 15.000 ως 20.000 ευρώ και για παρεμπόδιση του ελέγχου από 20.000 ως 50.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ