Εύθραυστη εκτιμούν οι ηγέτες του G8 ότι παραμένει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εύθραυστη εκτιμούν οι ηγέτες του G8 ότι παραμένει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εκτιμούν, ωστόσο, πως η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους από τους στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD), σημειώνοντας πως «χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές».
Στους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, περιλαμβάνεται, εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ έως το 2015, η εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και η αυτονόμηση των γυναικών, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η βελτίωση της υγείας των μητέρων, η καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.
Δεν τα «βρίσκουν» στην επιβολή φόρου στις τράπεζες
Εν τω μεταξύ, η επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες δεν βρίσκει μέχρι στιγμής σύμφωνους τους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών (G8) που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά, όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λεν Έντουαρντς, βασικός εκπρόσωπος του Καναδά στη G8.
Αντίθετα, κάθε χώρα μπορεί να προχωρήσει όπως επιθυμεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Βρετανίας που τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες.
Οι χώρες που δεν χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογούμενών τους ή οι τράπεζες των οποίων δεν χρεοκόπησαν δεν προτίθενται να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο, δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σούλας, εκπρόσωπος Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ.
«Ομως καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι οι χώρες που χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα ή οι τράπεζες των οποίων χρεοκόπησαν θέλουν να επιβάλλουν έναν φόρο στις τράπεζες», πρόσθεσε.
Εκτίμησε ακόμη πως η «η G20 μπορεί να παίξει ένα ρόλο, να δημιουργήσει το πλαίσιο, όμως τελικά η προσέγγιση θα καθορίζεται σε εθνικό επίπε