Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 12:42

Δηλώσεις-ορόσημο της συνόδου των G20

«Με τις συζητήσεις για μείωση του ελλείμματος στο μισό υπεραπλουστεύουμε το πρόβλημα, το οποίο διαφέρει από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι χώρες να δρομολογούν τα σωστά μέτρα», Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ

«Με τις συζητήσεις για μείωση του ελλείμματος στο μισό υπεραπλουστεύουμε το πρόβλημα, το οποίο διαφέρει από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι χώρες να δρομολογούν τα σωστά μέτρα»

Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ

«Η Κίνα έχει αρχίσει ήδη να επιτρέπει κάποια ευελιξία [στο γιουάν]. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών χαιρετίζει αυτή την κίνηση, ενώ παρόμοια ήταν και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη σύνοδο δεν έγινε κάποια συζήτηση αποκλειστικά για το γιουάν, το οποίο πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο συγκεκριμένο θέμα»

Ναότο Καν, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

«Εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα έχουμε κολλήσει, δεν προχωράμε. Εάν παραμείνουμε εδώ που είμαστε, δεν νομίζω να τα καταφέρουμε. Εάν δεν βρούμε μια νέα δυναμική, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις συνομιλίες»

Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας

«Η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ συνεχίζεται αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί»

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

«Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το δρόμο για τον τραπεζικό φόρο. Θα ανοίξουμε το δρόμο και θα φτάσουμε στο τέλος… Είναι δύσκολο να καταφέρουν να κινηθούν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Τουλάχιστον [η ιδέα] έχει γίνει αποδεκτή»

«Η εφαρμογή ενός προγράμματος βιωσιμότητας έγκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας, δεν είναι εντολή του G20 -η Ιαπωνία δεν θα ακολουθήσει αυτή την πρωτοβουλία και αυτό είναι δικαίωμά της»

Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας

«Θέλουμε να επικροτήσουμε μια σειρά πρόσφατων ενεργειών που είναι θετικές… καταρχάς τον προϋπολογισμό της Βρετανίας, ο οποίος αντιμετωπίζει ουσιαστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιπλέον, την ευελιξία της Κίνας στη συναλλαγματική της πολιτική και, τέλος, τον νέο νόμο των ΗΠΑ για μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα»

Στίβεν Χάρπερ, πρωθυπουργός του Καναδά

«Με τις κοινές προσπάθειες των μελών του G20 και της διεθνούς κοινότητας, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, ωστόσο, τα θεμέλια της ανάκαμψης δεν είναι ακόμη στερεά, η διαδικασία δεν είναι ισορροπημένη και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα»

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι βαθύτερες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχουν ξεπεραστεί, ενώ οι συστηματικοί και διαρθρωτικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμείνουν πολύ μεγάλοι. Πρέπει να ενεργήσουμε προσεκτικά λαμβάνοντας υπΆ όψιν τη χρονική συγκυρία, το ρυθμό και τη δυναμική της απόσυρσης των πολιτικών παροχής κινήτρων»

«Από την αρχή του έτους, έχουμε λάβει μέτρα με στόχο να διατηρηθεί η συνέπεια και η σταθερότητα της οικονομικής μας πολιτικής, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μεγαλύτερη στόχευση και ευελιξία στις πολιτικές μας σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες»

Χου Τζιντάο, πρωθυπουργός της Κίνας

«Ο στόχος [της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων στο μισό έως το 2013] είναι πολύ φιλόδοξος. Το ότι όλα τα βιομηχανοποιημένα κράτη δέχτηκαν τον στόχο αυτό είναι μια επιτυχία»

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα [όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων] στην κατεύθυνση της λύσης αυτού του προβλήματος»

¶νγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος