Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων (εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων) συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η επεξεργασία και εξέταση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Γ.Παπανδρέου: Καμία πολιτική ηγεσία δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες δύσκολες αποφάσεις. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων). Το ν/σ θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα.
Με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΣΕΒ, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων έκαναν λόγο για βίαιες αλλαγές και επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Στην απόφασή του για το επίμαχο νομοσχέδιο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας) έκρινε ομόφωνα ότι «σε αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».
«Η πρόκληση ανάπτυξης και εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένων κοινωνικών και προνοιακών δομών, αποτελεί τον άμεσο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του», τονίζεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης εκτίμησε ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή πλαισίου συμφωνίας «συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και ισχυροποιεί την συλλογική μας προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Γ. Παπανδρέου: Πατριωτικό στοίχημα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε πρέπει να είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν την χώρα όχι μόνο από την κρίση, αλλά και από πιθανές εξελίξεις του αύριο που δεν τις ξέρουμε», σημείωσε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν θα ήθελε να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε», επισημαίνοντας πως «δεν είναι ιδεολογικά αυτές που θα μπορούσαν να μας εκφράσουν. Αρκετές απ' αυτές τουλάχιστον, δεν μιλάμε για όλες».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «ο Ελληνας πολίτης μπορεί να δεχτεί αυτά τα μέτρα, να κάνει τώρα θυσίες, εφ' όσον μπει τάξη, εφ' όσον γίνουν αλλαγές, εφ' όσον γίνει η οικονομία βιώσιμη, εφ' όσον υπάρξει προοπτική, φως, δικαιοσύνη κλπ. Και αυτό είναι στο στοίχημά μας». «Στόχος», συνέχισε, «είναι να φτάσουμε γρήγορα εκεί, ώστε να μπορούμε, και δεν μας το απαγορεύει κανείς, εφόσον αυτά τα μέτρα αποδώσουν γρήγορα και αρχίσει και καλυτερεύει το δημοσιονομικό, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «στις αλλαγές που όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι χρειάζονται πρέπει να συμμετέχουν οι πολίτες». Σίγουρα, παρατήρησε, «δεν θα συμμετάσχουν εκείνοι που έχουν παγιωμένα συμφέροντα, αλλά εκείνοι που αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν και ότι πρέπει να αλλάξουν», και εκτίμησε πως «υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που πρέπει να είναι φορείς αλλαγής και αυτές πρέπει να τις αναδείξουμε».
«Το πατριωτικό στοίχημα για μας, είναι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στις δυνάμεις του Ελληνισμού. Έχουμε τις δυνατότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις. Αυτό θα μας βγάλει από την επιτήρηση», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
...και επίθεση στη ΝΔ
Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως διευκρίνισε, το ΠΑΣΟΚ είπε πρώτο «να φύγουμε από το Μνημόνιο και την επιτήρηση» κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ ότι λέει το ίδιο πράγμα «για να κρύψει ποιος μας έβαλε σε επιτήρηση». «Αυτοί μας έβαλαν, και μας έβαλαν δύο φορές στην επιτήρηση. Μιλούσαν συνεχώς περί "αλλαγών" και "μεταρρυθμίσεων" και τελικά μας κατάντησαν εκεί που μας κατάντησαν. Σήμερα μιλούν χωρίς να έχουν καμία πειστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και προσέγγιση στα λάθη τα οποία έχουν κάνει, στις πρακτικές και τις αντιλήψεις τους. Και μάλιστα, οι πολιτικές τους σήμερα βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με αυτά τα οποία κάνουμε, και είναι οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.