Έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά διατύπωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά διατύπωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο, υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, του καταλόγισε διαστρέβλωση ακόμη και του ίδιου του γράμματος του μνημονίου.
Συγκεκεριμένα ανέφερε πως το μνημόνιο προβλέπει την ισοτιμία εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. «Αντ' αυτού, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία την από κοινού προσφυγή ... Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων» συνέχισε.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας «δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο».
Πάντως, ο κ. Λοβέρδος απέρριψε την κριτική του κ. Παναγόπουλο, υποστηρίζοντας πως οι εκπρόσωποι της τρόικας δίνουν στο μνημόνιο, ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δεσμεύθηκε για τον κλάδο του ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν ώστε να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το μνημόνιο. Σημείωσε μάλιστα πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι λίαν επώδυνα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα.
Επίσης κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Κορκίδης για προσφυγή στη Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό «προσώπων εμπιστοσύνης» ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.
Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς για απογείωση της επιχειρηματικότητας.
Από την πλευρά ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους «να βρουν κοινή συνισταμένη» σχετικά με όλα τα θέματα που περιλαμβάονται στο μνημόνιο.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διακρίνοντας «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές.
Πυρά κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις επικουρικές συντάξεις εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος: «Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις ... Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα».
Ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων επέκρινε τον κ. Λοβέρδο για απουσία εγγυήσεων για το χτύπημα της σπατάλης και τις εισφοροδιαφυγής στον κλάδο. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σταύρος Ανδρεάδης τόνισε πως πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος προκειμένου να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό τερατούργημα» εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους «σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ