Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 05:56

Ισχυροποίηση δολαρίου και γιέν

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν και το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς η πτώση των μετοχών και οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία παραπαίει τόνωσαν τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν και το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς η πτώση των μετοχών και οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία παραπαίει τόνωσαν τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από τις σημερινές εκθέσεις που σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές προβλέπεται να δείξουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ΗΠΑ και Βρετανία με χαμηλότερο ρυθμό. Το ελβετικό φράγκο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Moody’s Investors Service ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας και τον δείκτη Purchasing Managers’ Index στην Κίνα που αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό για δεύτερο μήνα.

Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 107,65 ανά ευρώ στις 11:01 π.μ. στο Τόκιο από 108,22 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα άγγιξε στις 29 Ιουνίου τα 107,32 έναντι του ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2001. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,2205 ανά ευρώ από 1,2238 δολάρια. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 88,19 ανά δολάριο από 88,43, μετά την αναρρίχησή του νωρίτερα στα 88,15, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε έως το 1,3084 ανά ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, από το 1,3184 στη Νέα Υόρκη.

Το γιέν έχει σημειώσει φέτος άνοδο 14,7%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων των λοιπών 10 ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 8,1%, και το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,5%.

Ο MSCI Asia Pacific Index, ο περιφερειακός δείκτης των μετοχών της Ασίας υποχώρησε 1,3% μετά τις απώλειες 1% χθες του Standard & Poor’s 500 Index στις ΗΠΑ.

Τυπικά το γιέν ισχυροποιείται σε περιόδους οικονομικής αναταραχής επειδή το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας καθιστά το νόμισμα της χώρας ελκυστικό καθώς σημαίνει ότι το κράτος δεν χρειάζεται να βασιστεί σε δανειστές από το εξωτερικό. Το δολάριο ευνοείται καθώς αποτελεί το κύριο νόμισμα των παγκοσμίων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Στην Κίνα ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 52,1 τον Ιούνιο από 53,9 τον Μάϊο, ανακοίνωσε σήμερα η Federation of Logistics and Purchasing μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χθες οι αναλυτές της Moody’s είπαν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας περιορίζονται κα ενδέχεται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες στο Aaa.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3115 ελβετικά φράγκα από 1,3184. Νωρίτερα άγγιξε το 1,3085 ελβετικά φράγκα, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999.